PalestinSemasa

Tentera Israel dakwa telah ‘memotong’ Kota Gaza kepada dua

Tentera Israel mendakwa ia telah mengepung Kota Gaza dan membahagikan jalur pantai kepada dua.

“Hari ini, terdapat utara Gaza dan selatan Gaza,” kata jurucakap tentera Israel Daniel Hagari kepada pemberita pada hari Ahad, menyebutnya sebagai “peringkat penting” dalam perang Israel terhadap Hamas .

Media Israel melaporkan bahawa tentera dijangka memasuki Kota Gaza dalam tempoh 48 jam. Letupan kuat dilihat di utara Gaza selepas waktu malam.

Tetapi ketiadaan jaluran komunikasi di seluruh Gaza menjadikannya rumit untuk menyampaikan butiran mengenai peringkat baharu serangan tentera.

“Kami telah kehilangan komunikasi dengan sebahagian besar ahli pasukan UNRWA,” kata jurucakap agensi pelarian Palestin PBB Juliette Touma kepada Associated Press. Gangguan Gaza pertama berlangsung selama 36 jam dan yang kedua selama beberapa jam.

Pengeboman Israel berterusan

Terdahulu pada hari Ahad, pesawat pejuang Israel menyerang dua kem pelarian Gaza tengah, membunuh sekurang-kurangnya 53 orang dan mencederakan berpuluh-puluh, kata pegawai kesihatan.

Israel berkata ia akan meneruskan serangannya terhadap Hamas, walaupun AS merayu supaya berhenti seketika untuk memberikan bantuan kepada orang awam yang terdesak.

Kementerian kesihatan Palestin berkata lebih 9,700 rakyat Palestin telah terbunuh di wilayah itu selepas hampir sebulan perang, lebih 4,000 daripadanya kanak-kanak. Jumlah itu mungkin akan meningkat apabila tentera Israel mara ke kawasan kejiranan bandar yang padat.

Serangan udara ke atas kem pelarian Maghazi semalaman, membunuh sekurang-kurangnya 40 orang dan mencederakan 34 yang lain, kata kementerian kesihatan.

Kem itu berada di zon di mana tentera Israel telah menggesa orang awam Palestin untuk mencari perlindungan.

Tiada komen segera daripada tentera Israel

Satu lagi serangan udara disasarkan ke sebuah rumah berhampiran sekolah di kem pelarian Bureji di tengah Gaza. Kakitangan di Hospital Al-Aqsa berkata sekurang-kurangnya 13 orang terbunuh. 

Walaupun berlaku demonstrasi besar di luar negara, Israel meneruskan pengebomannya di seluruh Gaza. Pengkritik berkata serangan Israel selalunya tidak seimbang, memandangkan jumlah besar orang awa yang terbunuh.

Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken bertemu dengan Presiden Palestin Mahmoud Abbas di Tebing Barat yang dijajah pada hari Ahad, sehari selepas bertemu menteri luar Arab.

SUMBER : AGENSI BERITA

 

Related Articles

Back to top button