PalestinSemasa

Doktor israel mahu Hospital Al Shifa dibom

Di sebalik kecaman meluas terhadap serangan israel ke atas hospital, sekumpulan doktor israel mengeluarkan kenyataan bersama yang mendakwa Hospital Al Shifa di Gaza adalah pangkalan bagi “kumpulan bersenjata Palestin ” dan menggesa pengebomannya.

Menurut laporan di laman berita Israel HaMedash, sekumpulan doktor Israel, yang menggunakan nama Doktor untuk Askar Israel, menandatangani satu kenyataan yang menyokong pengeboman Hospital Al Shifa.

Kenyataan itu yang disahkan oleh doktor israel yang bekerja dalam sistem penjagaan kesihatan, mendakwa bahawa pengeboman oleh tentera Israel ke atas Hospital Al Shifa adalah “hak yang sah.”

Pengisytiharan serupa yang menggesa pengeboman Hospital Al Shifa telah dikeluarkan sebelum ini, dengan 47 rabbi menyokongnya.

Tiga belas rakyat Palestin terbunuh dan 26 yang lain cedera pada hari Jumaat dalam pengeboman Israel yang menyasarkan ambulans di hadapan Al Shifa, menurut Kementerian Kesihatan di Gaza.

Israel memperhebatkan serangan di sekitar hospital di Gaza.

‘Jenayah dengan keterlaluan’

Kementerian berkata ambulans membawa sejumlah orang yang cedera untuk rawatan di Mesir.

“Kami telah memaklumkan Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah, Republik Arab Mesir, dan seluruh dunia melalui saluran komunikasi mengenai pergerakan ambulans yang membawa mereka yang cedera ke Mesir, tetapi penjajah (pasukan) melakukan jenayah itu dengan penuh keberanian,” kementerian itu menambah.

Terdapat kecaman yang meluas terhadap pengeboman pada hari Jumaat. Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres pada hari Sabtu berkata dia “ngeri” dengan serangan itu, berkata pada X: “Imej mayat yang berselerak di luar hospital adalah mengerikan.”

Di bawah peraturan perang, serangan ke atas kemudahan awam seperti hospital adalah dilarang. Israel mendakwa kumpulan Palestin Hamas bersembunyi di dalam atau di sekitar kemudahan tersebut.

Minggu lalu tentera Israel meluaskan serangan udara dan darat ke atas Gaza, yang telah berada di bawah serangan udara tanpa henti sejak 7 Oktober.

 

SUMBER: AA

 

Related Articles

Back to top button