PalestinSemasa

Tentera Israel lakukan serbuan maut di Tebing Barat di tengah-tengah gencatan senjata Gaza

Tentera Israel membunuh lapan rakyat Palestin, termasuk seorang kanak-kanak, di Tebing Barat yang dijajah, menurut Kementerian Kesihatan Palestin, menjadikan jumlah keseluruhan rakyat Palestin yang terbunuh di Tebing Barat kepada 239 sejak 7 Oktober.

Tentera Israel menembak mati lima rakyat Palestin di bandar Jenin pada lewat  Sabtu dan awal Ahad, dan membunuh tiga lagi di tempat lain di Tebing Barat, kata kementerian itu pada Ahad. Enam lagi rakyat Palestin cedera dalam serbuan Israel di Jenin.

Agensi berita Palestin, Wafa berkata, tentera Israel menyerbu Jenin “dari beberapa arah, melepaskan tembakan di sekeliling hospital kerajaan serta ibu pejabat Persatuan Bulan Sabit Merah”.

Pejabat jurucakap tentera Israel berkata ia sedang meneliti laporan itu.

Serbuan itu berlaku walaupun berlangsung gencatan senjata selama empat hari antara Israel dan kumpulan Palestin Hamas di Semenanjung Gaza, di mana hampir 15,000 rakyat Palestin, termasuk lebih 6,000 kanak-kanak telah terbunuh dalam serangan Israel.

Pegawai Israel berkata 1,200 orang terbunuh dalam serangan mengejut Hamas pada 7 Oktober apabila kumpulan Palestin menawan kira-kira 240 orang.

Pada hari Sabtu, Hamas membebaskan 13 tawanan Israel dan empat orang Thai, manakala Israel membebaskan kumpulan pertama 39 tawanan Palestin sebagai pertukaran. Lebih ramai tawanan Israel dan tahanan Palestin dibebaskan pada hari Ahad.

Sejak 7 Oktober, tentera Israel telah membunuh sekurang-kurangnya 237 rakyat Palestin, termasuk 52 kanak-kanak, di Tebing Barat dan menahan lebih 3,000 orang, ketika ia memperhebatkan serbuan di Tebing Barat sejak melancarkan serangan tenteranya ke atas Gaza.

Tahun lalu adalah “tahun paling maut” bagi rakyat Palestin di Tebing Barat dan Baitulmaqdis Timur yang dijajah sejak 2006, menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Tentera Israel telah membunuh 170 rakyat Palestin di kawasan tersebut pada 2022. Tahun ini, tentera dan peneroka Israel telah membunuh sekurang-kurangnya 371 rakyat Palestin di Tebing Barat dan Baitulmaqdis Timur.

Tujuh minggu serangan berterusan Israel di Gaza membunuh sekurang-kurangnya 14,854 rakyat Palestin, lebih satu pertiga daripada mereka kanak-kanak, dan menyebabkan sekurang-kurangnya 1.5 juta orang kehilangan tempat tinggal, menurut pegawai Gaza.

 

Related Articles

Back to top button