DuniaSemasa

Tentera Myanmar batalkan keputusan pilihan raya 2020

YANGON : Junta Myanmar membatalkan keputusan pemilihan tahun 2020 yang dimenangi oleh parti Aung San Suu Kyi, dengan mengumumkan bahawa mereka tidak “bebas dan adil” setelah hampir enam bulan menggulingkan pemenang Nobel dalam kudeta.

Siasatan mendapati lebih dari 11 juta kes penipuan dalam pilihan raya di mana Liga Nasional Demokrasi Suu Kyi mengalahkan pembangkang yang berpihak kepada tentera, kata suruhanjaya pemilihan junta.

“Mereka (NLD) berusaha merebut kekuasaan negara dari parti dan calon bukan NLD dengan menyalahgunakan sekatan Covid-19,” kata ketua suruhanjaya Thein Soe.

“Hal ini tidak bebas dan adil, itulah sebabnya keputusan pilihan raya 2020 dibatalkan.”

Dia tidak mengatakan sama ada pemilihan baru di negara ini yang memiliki populasi berjumlah 54 juta orang akan diadakan.

Junta sebelumnya mengatakan akan mengadakan pilihan raya baru dalam masa dua tahun, tetapi dalam masa yang sama telah mengancam akan membubarkan NLD.

Sementara itu, Suu Kyi telah ditahan dan menghadapi pelbagai tuduhan eklektik, bermula dari pembatasan larangan coronavirus hingga pengimportan walkie talkie secara haram, yang dapat membuatnya dipenjara lebih dari satu dekad.

Ekonomi Myanmar dijangka akan menyusut 18 peratus pada tahun 2021, kata Bank Dunia pada hari Isnin, akibat rusuhan besar-besaran berikutan rampasan kuasa dan gelombang koronavirus ketiga.

NLD menyaksikan sokongan mereka meningkat dalam pilihanraya 2020 berbanding pilihan raya sebelumnya pada tahun 2015.

Dalam laporan mengenai pemilihan tahun 2020, kumpulan pemantau Asian Network for Free Elections mengatakan bahawa pilihan raya itu “pada umumnya, mewakili kehendak rakyat”.

– FRANCE 24

Diterjemah oleh Hafeez Anuar

Related Articles

Back to top button