Palestin

Tiada siapa boleh halang pejuang : Iran beri amaran kepada Israel 

Pemimpin Iran Ali Khamenei berkata bahawa tiada siapa yang boleh menghentikan pasukan pejuang jika Israel meneruskan pengebomannya ke atas Gaza.

“Jika jenayah rejim Zionis berterusan, umat Islam dan pasukan pejuang akan menjadi tidak sabar, dan tiada siapa boleh menghalangnya,” kata Khamenei pada hari Selasa.

Iran telah berhubung rapat dengan sekutu serantaunya – termasuk kumpulan Lubnan Hizbullah dan militia Iraq yang pro-Teheran – sejak kumpulan Palestin Hamas menyerang israel.

Israel telah bertindak balas dengan serangan udara dan artileri yang dahsyat ke atas Gaza yang ditadbir Hamas dan telah membunuh lebih 2,850 rakyat Palestin, kebanyakannya orang awam.

Khamenei mengulangi pendirian Iran yang menggelar serangan Israel sebagai “pembunuhan beramai-ramai” dan menggesa kerajaan Israel didakwa atas pembunuhan orang awam di Gaza.

Israel telah mengerahkan puluhan ribu tentera ke sempadannya dengan Gaza sebagai persediaan pencerobohan darat secara besar-besaran.

Israel telah memberitahu kira-kira 1.1 juta penduduk Gaza – hampir separuh daripada 2.4 juta penduduk wilayah itu – untuk meninggalkan utara enklaf berpenduduk padat itu.

Tehran telah berulang kali memberi amaran bahawa pencerobohan darat ke atas Gaza akan disambut dengan tindak balas di bahagian lain — mencetuskan kebimbangan konflik yang lebih meluas yang boleh menarik di negara lain.

Pada hari Isnin, Menteri Luar Hossein Amirabdollahian bercakap tentang kemungkinan “tindakan awal” terhadap Israel oleh pihak pejuang manakala Presiden Ebrahim Raisi berkata masa semakin suntuk untuk mencapai penyelesaian politik.

Tehran, yang menyokong militan Hamas dari segi kewangan dan ketenteraan, meraikan operasi Hamas tetapi menegaskan ia tidak terlibat.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button