PalestinSemasa

Ratusan terbunuh dalam serangan udara israel ke atas hospital Al-Ahli di tengah Gaza

Beratus-ratus orang terbunuh dalam serangan udara Israel ke atas sebuah hospital di Semenanjung Gaza yang dikepung, menurut pihak berkuasa Palestin.

Kementerian kesihatan di Gaza berkata pada hari Selasa bahawa sekurang-kurangnya 500 orang terbunuh dalam serangan udara di Hospital Arab Al-Ahli di tengah Gaza.

Kumpulan Hamas, yang mentadbir wilayah Gaza, berkata serangan itu adalah “jenayah perang”.

Imej yang dikongsi di media sosial menunjukkan kebakaran melanda bangunan itu, kerosakan yang meluas dan mayat bertaburan di dalam serpihan.

Sejak Israel mula menyerang Gaza dari udara pada 7 Oktober, puluhan ribu orang yang mencari perlindungan daripada pengeboman telah melarikan diri ke hospital di seluruh Gaza.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengecam serangan itu dan menuntut perlindungan segera orang awam dan penjagaan kesihatan di kawasan Palestin.

“WHO mengutuk sekeras-kerasnya serangan ke atas Hospital Al Ahli Arab,” kata ketua pengarah agensi kesihatan PBB Tedros Adhanom Ghebreyesus di platform media sosial X.

Mesir berkata ia mengecam serangan itu dalam nada yang sangat keras. Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau berkata, “Ia tidak boleh diterima untuk mengebom hospital”.

Melaporkan dari Gaza, Tareq Abu Azzoum dari Al Jazeera berkata kawasan di mana serangan udara berlaku “penuh dengan orang yang berpindah”.

“Kawasan ini [di mana pengeboman berlaku] padat penduduk, penuh dengan kedai komersial, bangunan kediaman, malah penuh dengan orang yang kehilangan tempat tinggal yang telah mengosongkan rumah mereka selepas menerima ugutan daripada IDF untuk berpindah,” kata Azzoum.

“Mereka telah dipindahkan dari kawasan utara, mereka hanya berpindah ke kawasan tengah Semenanjung Gaza, ke hospital ini, kerana mereka percaya bahawa hospital ini agak selamat dari pengeboman Israel.”

Pekerja perubatan dan penyelamat sebelum ini telah menimbulkan kebimbangan mengenai apa yang mereka katakan sebagai sasaran sengaja oleh serangan Israel.

“Apabila ambulans cuba sampai kawasan yang diserang, mereka disasarkan sebagai mesej tiada siapa yang harus masuk ke dalam untuk memindahkan orang yang cedera,” Sohaib Safi, penyelaras perubatan untuk Doktor Tanpa Sempadan (Medecine Sans Frontieres, atau MSF) di Gaza , memberitahu Al Jazeera awal minggu lalu.

Serangan ke atas hospital itu berlaku ketika serangan udara Israel yang berterusan yang telah membunuh lebih 3,000 orang dan menjadikan Gaza sebagai runtuhan, menurut pegawai Palestin.

Serangan dahsyat ke atas hospital itu berlaku pada malam sebelum lawatan ke Israel oleh Presiden AS Joe Biden. Lawatan itu dijangka menyaksikan beliau menegaskan kembali sokongan AS kepada Israel dan cuba menghentikan perang Israel-Hamas daripada terus meruncing ke konflik yang lebih luas.

SUMBER : AL JAZEERA DAN AGENSI BERITA

 

Related Articles

Back to top button