PalestinSemasa

Negara-negara D-8 seru keanggotaan penuh PBB Palestin, tekanan ke atas israel

Perikatan Negara D-8 termasuk Türkiye, Mesir dan Iran telah menuntut keanggotaan penuh Palestin dalam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan tekanan antarabangsa yang lebih keras ke atas israel di tengah-tengah perangnya ke atas Gaza.

Pertubuhan Kerjasama Ekonomi D-8, yang turut merangkumi Bangladesh, Indonesia, Malaysia, Nigeria dan Pakistan, menyeru gencatan senjata segera di wilayah Palestin yang musnah.

Menteri-menteri luar daripada mesyuarat kumpulan di Istanbul pada hari Sabtu menggesa Amerika Syarikat untuk menarik balik kuasa vetonya ke atas keahlian penuh PBB Palestin dan semua negara untuk “mengerahkan tekanan diplomatik, politik, ekonomi dan undang-undang” ke atas israel.

Mereka juga menggesa negara lain untuk memastikan israel mematuhi keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa, berundur dari wilayah selatan Rafah dan menjamin kemasukan selamat bantuan kemanusiaan ke Gaza.

‘Pelanggaran berat undang-undang antarabangsa’

Mengecam “pembunuhan beramai-ramai yang berterusan dan pelanggaran serius undang-undang antarabangsa”, kumpulan itu menyeru negara-negara lain untuk menyumbang dan menyertai prosiding undang-undang terhadap israel di mahkamah antarabangsa.

Lapan negara itu juga menuntut penamatan penghantaran senjata dan peluru ke israel dan semua langkah diambil untuk melindungi orang awam Palestin, dan menolak sebarang percubaan pemindahan paksa.

Mereka menganjurkan penyelesaian dua negara berdasarkan sempadan 1967 dengan Baitulmaqdis Timur sebagai ibu kota Palestin dan mekanisme jaminan untuk melindungi penempatan masa depan.

Serangan tentera israel telah membunuh sekurang-kurangnya 36,801 orang di Gaza, menurut kementerian kesihatan Palestin di wilayah itu.

SUMBER: AFP

 

Related Articles

Back to top button