DuniaSemasa

Tragedi MH17 : Australia, Belanda mulakan proses undang-undang

KUALA LUMPUR : Australia dan Belanda sedang memulakan proses undang-undang terhadap Persekutuan Rusia di Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) ekoran kes menembak jatuh pesawat Malaysia Airlines MH17 pada 2014.

Menteri Luar Australia Marise Payne bercakap pada sidang akhbar memberitahu keputusan itu diambil selepas Rusia enggan berunding mengenai perkara itu.

Beliau menambah bahawa Moscow setakat ini enggan mengakui dan bertanggungjawab atas kejadian itu.

“Tindakan bersama Australia dan Belanda hari ini adalah satu langkah besar ke hadapan dalam perjuangan kedua-dua negara untuk keadilan dan kebertanggungjawaban atas tindakan keganasan yang meragut 298 nyawa, 38 daripadanya adalah rakyat Australia,” tambahnya.

Payne menuduh Moscow menarik diri daripada rundingan dengan Australia dan Belanda pada Oktober 2020 dan enggan kembali walaupun diminta berulang kali oleh kedua-dua negara.

“Tindakan bersama hari ini di bawah Perkara 84 Konvensyen Penerbangan Awam Antarabangsa adalah tambahan kepada pendakwaan kebangsaan Belanda terhadap empat suspek atas tanggungjawab jenayah individu mereka dalam menjatuhkan Penerbangan MH17,” jelasnya.

Peguam Negara Cash berkata Moscow melanggar undang-undang antarabangsa dengan memetik penyiasatan bersama dengan rakan kongsi lain yang menunjukkan Rusia bertanggungjawab atas kejatuhan syarikat penerbangan penumpang itu.

“Kami menyeru ICAO untuk meminta Rusia bertanggungjawab atas jenayahnya kerana Rusia jelas serius melanggar konvensyen Chicago,” katanya.

Dalam kejadian pada 17 Julai 2014 itu, pesawat MH17 dalam penerbangan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur, sebelum ia ditembak jatuh di timur Ukraine.

Siasatan menunjukkan bahawa pesawat itu ditembak jatuh dengan sistem peluru berpandu permukaan-ke-udara Buk dari briged anti-pesawat ke-53 angkatan bersenjata Rusia, yang ditembak dari medan di timur Ukraine yang dikawal oleh pemisah pro-Rusia pada masa itu.

-AGENSI

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button