PalestinSemasa

Türkiye hantar sebuah lagi kapal bantuan kemanusiaan untuk penduduk Gaza

Kapal yang diberi nama Bestekar itu belayar dari pelabuhan Mersin.

Ia membawa sejumlah besar bungkusan makanan, kit kebersihan, air minuman bersih, khemah, bekalan perubatan, generator dan ambulans dan dijadualkan tiba di pelabuhan Al Arish pada hari Khamis, Ali Yerlikaya, menteri, berkata pada X pada hari Rabu.

Israel melancarkan serangan tentera besar-besaran di Gaza yang terkepung sejak 7 Oktober.

Ia telah membunuh lebih 15,000 orang, termasuk 6,150 kanak-kanak dan 4,000 wanita, menurut pihak berkuasa kesihatan di enklaf itu.

Türkiye pada hari Rabu berkata 26 lagi pesakit Palestin akan diangkut dari Gaza untuk rawatan di ibu negara Ankara.

“Kita telah merancang untuk membawa 26 pesakit bersama 24 pengiring, menjadikan jumlah keseluruhan 50 orang. Kumpulan itu kebanyakannya terdiri daripada kanak-kanak dan orang muda, dengan yang paling muda berusia 7 bulan,” kata Fahrettin Koca kepada pemberita sebelum mesyuarat kumpulan parlimen Parti Keadilan dan Pembangunan (AK).

Beliau berkata mereka dijangka tiba di Ankara sekitar jam 4 petang (1300GMT).

Pesakit yang dibawa dari Gaza akan menerima rawatan di dua hospital, tambahnya.

Mengenai keadaan kesihatan pesakit yang dipindahkan sebelum ini, Koca berkata seorang lelaki berusia 63 tahun yang menghidap melanoma malignan meninggal dunia pada Selasa dan tujuh pesakit kini sedang menerima rawatan di unit rawatan rapi.

Koca juga berkata pesawat tentera Turki, yang akan mengangkut pesakit dari Gaza, berlepas dari Türkiye ke Mesir dengan sarat dengan bekalan perubatan yang terdiri daripada ubat, inkubator, dan ventilator.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button