PendidikanSemasa

UPSI & PTPM cetus inovasi Teknologi Pendidikan bersama Indonesia

SURAKARTA: Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) bersama Persatuan Teknologi Pendidikan Malaysia (PTPM) telah mengorak langkah dalam bidang Teknologi Pendidikan melalui kolaborasi dengan 22 universiti awam di Indonesia.

Kolaborasi itu jelas dibuktikan melalui acara Temu Kolegial APS-TPI kali ke-8 hasil kerjasama Asosiasi Program Studi Teknologi Pendidikan Indonesia (APS-TPI) di Jawa Tengah pada 27 Julai lalu.

Program yang berlangsung selama tiga hari bertempat di UNS Tower, Universitas Sebelas Maret, Surakarta itu telah berjaya menarik lebih daripada 200 pensyarah dan ketua bidang teknologi pendidikan dari seluruh universiti awam di Indonesia.

Dalam acara tersebut, persetujuan kerjasama telah ditandatangani antara UPSI, PTPM dan 22 universiti Indonesia yang turut dihadiri oleh wakil universiti dan ketua program Teknologi Pendidikan dari setiap universiti sebagai peserta.

Majlis turut menyaksikan persetujuan kerjasama yang ditandatangani antara UPSI, PTPM dan juga APS-TPI.

Prof. Madya Ts. Dr. Mahizer Hamzah yang mewakili UPSI berkata kerjasama ini amat penting dalam memajukan bidang teknologi pendidikan di rantau nusantara.

“Kerjasama ini akan menjadi jambatan penghubung bagi pertukaran ilmu, kemahiran dan kepakaran dalam bidang teknologi pendidikan di antara dua negara. Dengan fokus Malaysia pada digitalisasi pendidikan dan inisiatif Merdeka Belajar Indonesia, kami percaya kerjasama ini akan membawa banyak manfaat kepada kedua-dua negara. UPSI sebagai universiti pendidikan akan menjadi nadi penghubung bagi kepakaran teknologi pendidikan di negara ini,” kata beliau.

Hadir sama, Setiausaha Agung PTPM, Dr. Mohd Hafiz Md Hanif pula berpendapat kerjasama ini akan memberikan kesan yang besar terhadap perkembangan teknologi pendidikan di Malaysia.

“Kita yakin dengan kerjasama ini, persatuan dapat memainkan peranan yang lebih aktif dalam membantu meningkatkan kualiti pendidikan di Malaysia dengan memanfaatkan pengalaman dan kepakaran dari Indonesia. Kita dapat memperkayakan lagi penggunaan teknologi dalam pendidikan menerusi program-program latihan, persidangan, penerbitan dan pelbagai lagi aktiviti sosial yang memanfaatkan jaringan kepakaran dari kedua-dua negara,” kata Dr. Mohd Hafiz.

Sementara itu, Prof. Rudi Susilana, Pengerusi APS-TPI menyatakan kegembiraannya atas kesungguhan kedua-dua negara ini dalam menggerakkan kolaborasi yang bermakna.

“Inisiatif ini adalah contoh terbaik tentang bagaimana kedua-dua negara dapat berganding bahu untuk meningkatkan mutu bidang pendidikan. Kami berharap kerjasama ini akan membuka pintu kepada lebih banyak penemuan dan inovasi dalam bidang teknologi pendidikan,” ujarnya.

Kerjasama ini bertujuan untuk mewujudkan jaringan kolaborasi yang lebih erat dalam meningkatkan penyelidikan, pembangunan dan inovasi dalam bidang teknologi pendidikan bagi kedua-dua negara.

Pihak-pihak yang terlibat dalam kerjasama ini mempunyai agenda yang sama, iaitu menggabungkan teknologi dalam proses pembelajaran untuk memperkayakan pengalaman dan kefahaman pelajar.

Di Malaysia, fokus pada digitalisasi pendidikan dianggap sebagai langkah strategik dalam menghadapi cabaran abad ke-21. Di samping itu, inisiatif Merdeka Belajar dari Indonesia bertujuan untuk memberikan peluang pembelajaran yang lebih luas dan menyeluruh kepada para pelajar.

Acara Temu Kolegial APS-TPI yang telah berlangsung dengan jayanya adalah bukti komitmen semua pihak dalam memperkukuhkan hubungan dua hala antara Malaysia dan Indonesia.

Semangat kolaborasi ini akan memberi kesan positif dalam pembangunan pendidikan kedua-dua negara, khususnya dalam bidang teknologi pendidikan.

Peranan APS-TPI dalam mengeratkan kerjasama ini telah mendapat pujian dan pengiktirafan dari semua pihak.

Persefahaman ini akan menjadi permulaan yang cemerlang dalam membina hubungan bersama dan berterusan untuk masa depan yang lebih baik dalam bidang teknologi pendidikan. Malaysia dan Indonesia berpeluang untuk melangkah ke hadapan sebagai peneraju dalam bidang teknologi pendidikan di rantau ini.

BACA JUGA
MAPIM penghubung kerjasama dagang rakyat kepada rakyat Rusia – Malaysia

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button