Semasa

Vaksin Covid-19 selamat untuk kanak-kanak lima hingga 11 tahun

Vaksin jenis Pfizer digunakan sebagai ujian percubaan Fasa dua dan tiga menunjukkan ia selamat dan menghasilkan tindak balas antibodi yang “kuat” terhadap kanak-kanak berumur 5 hingga 11 tahun.

Ini adalah hasil ujikaji pertama yang dikeluarkan untuk golongan tersebut di Amerika Syarikat, dan data belum disemak atau diterbitkan.

Pfizer mengatakan bahawa ia merancang untuk menyerahkan kepada Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA) untuk mendapatkan kelulusan penggunaan tujuan kecemasan tidak lama lagi.

Pegawai FDA mengatakan bahawa setelah data diserahkan, agensi itu dapat memberi kelulusan untuk pemberian vaksin terhadap kanak-kanak dalam beberapa minggu.

Percubaan itu merangkumi 2,268 peserta berusia 5 hingga 11 tahun dan menggunakan dua dos vaksin yang diberikan selama 21 hari. Percubaan ini menggunakan dos 10 mikrogram – lebih kecil berbanding dos 30 mikrogram yang telah digunakan untuk mereka yang berumur 12 tahun ke atas.

“Dos 10 mikrogram dipilih secara hati-hati sebagai dos pilihan untuk keselamatan, toleransi dan imunogenik pada kanak-kanak berumur 5 hingga 11 tahun,” kata Pfizer dalam siaran berita.

Respon imun peserta diukur dengan melihat peneutralan tahap antibodi dalam darah mereka dan membandingkan dengan kumpulan kawalan yang berumur 16 hingga 25 tahun yang diberi dua dos 30 mikrogram yang lebih besar.

Pfizer mengatakan tahapnya jika dibandingkan dengan golongan berumur yang menerima dos yang lebih besar, menunjukkan “tindak balas imun yang kuat pada kanak-kanak ini sebulan selepas menerima dos kedua.”

“Selanjutnya, vaksin Covid-19 ditoleransi dengan baik, dengan kesan sampingan umumnya setanding dengan yang diperhatikan pada individu berusia 16 hingga 25 tahun,” kata syarikat itu.

Jurucakap Pfizer juga mengesahkan bahawa tiada kejadian miokarditis, sejenis keradangan jantung yang dikaitkan dengan vaksin mRNA.

Pfizer mengatakan data ini akan dimasukkan dalam “pengiriman jangka pendek” untuk EUA dan syarikat akan terus mengumpulkan data yang diperlukan untuk mendapatkan kelulusan FDA untuk orang berusia 5 hingga 11 tahun.

Vaksin Pfizer atau BioNTech kini diluluskan untuk orang berusia 16 tahun ke atas, dan dibenarkan untuk digunakan pada orang berusia 12 hingga 15 tahun.

Pfizer mengatakan ia menjangkakan data percubaan untuk kanak-kanak semuda 6 bulan “pada suku keempat tahun ini.”

“Sejak Julai, kes kanak-kanak Covid-19 telah meningkat sekitar 240 peratus di AS – menekankan keperluan kesihatan awam untuk vaksinasi.

“Hasil percubaan ini memberikan asas yang kuat untuk mendapatkan kebenaran vaksin kami untuk kanak-kanak berumur 5 hingga 11 tahun, dan kami merancang untuk menyerahkannya kepada FDA dan pengawal selia lain dengan segera, “kata Albert Bourla, ketua dan ketua pegawai eksekutif Pfizer.

Bekas Pesuruhjaya FDA ]dan ahli lembaga Pfizer semasa, Dr. Scott Gottlieb, mengatakan bahawa vaksin untuk kanak-kanak berumur 5 hingga 11 tahun boleh mula diedarkan pada Halloween akan datang.

“Pfizer dapat diberikan dengan cepat,” kata Gottlieb pada hari Isnin di CNBC. “Data datang sedikit lebih awal dari yang diharapkan dan bergantung pada berapa lama FDA mengambil masa untuk mengkaji semula aplikasi, sama ada kajian empat minggu atau kajian enam minggu, anda mungkin mempunyai vaksin untuk kanak-kanak seawal mungkin pada akhir bulan Oktober, ataupun lewat sedikit pada November,” katanya.

Pemangku Pesuruhjaya FDA, Dr. Janet Woodcock dan pengarah Pusat Penyelidikan dan Penilaian Biologi FDA, Dr Peter Marks, dalam satu kenyataan berkata agensi itu akan mengkaji data vaksin untuk kanak-kanak yang lebih muda “secepat mungkin, kemungkinan dalam ambil masa dalam berminggu-minggu “setelah diserahkan mendapatkan kelulusan.

“Namun, kemampuan agensi untuk memeriksa pengiriman ini dengan cepat akan bergantung pada kualiti dan ketepatan waktu penerimaan oleh pengilang,” tulis mereka.

Panggilan bagi mendapatkan vaksin Covid-19 untuk kanak-kanak yang lebih muda semakin hampir dalam beberapa bulan kebelakangan ini kerana jumlah kes meningkat dalam kalangan kanak-kanak.

Jangkitan virus Corona meningkat “secara eksponensial” dalam kalangan kanak-kanak di seluruh AS, dan kini menyumbang hampir 29% daripada semua kes yang dilaporkan di seluruh negara, lapor American Academy of Pediatrics minggu lalu.

Namun, pegawai kesihatan AS menekankan bahawa kanak-kanak bukan hanya orang dewasa kecil, malah mereka yang berusia 12 tahun tidak sepatutnya diberi dos vaksin yang lebih besar untuk orang tua.

“Terdapat perbezaan di sini kerana mereka tidak mendapat dos yang sama dengan golongan yang berumur 12 tahun ke atas. Mereka harus mendapatkan dos yang dikurangkan.

Sekiranya vaksin Pfizer dibenarkan untuk kanak-kanak berumur 5 hingga 11 tahun, lebih daripada 28 juta orang tambahan akan layak diberi vaksin terhadap Covid-19, menurut analisis data CNN dari Biro Banci AS.

Pada masa ini, kira-kira 85% penduduk AS layak menerima vaksin Covid-19. Tetapi kumpulan umur 5 hingga 11 tahun mewakili sekitar 9% dari jumlah penduduk Amerika Syarikat, yang akan meningkat hingga 94%.

Menurut data terbaru dari Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit AS, 63.8% daripada jumlah populasi AS telah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin Covid-19 dan 54.6% populasi diberi vaksin sepenuhnya.

Menurut analisis data CDC oleh CNN, remaja adalah kumpulan yang kurang mendapat vaksin. Kira-kira 57% remaja berusia 12 hingga 17 tahun telah menerima sekurang-kurangnya satu dos dan 46% diberi vaksin sepenuhnya.

Kanak-kanak berumur 16 tahun ke atas dimasukkan dalam golongan yang dibenarkan dalam penggunaan kecemasan awal vaksin Pfizer dan kanak-kanak berumur 12 hingga 15 tahun ditambahkan pada bulan Mei, lebih dari empat bulan yang lalu.

Undian Yayasan Kaiser Family bulan lalu mendapati kira-kira satu perempat ibu bapa kanak-kanak berumur 5 hingga 11 tahun mengatakan bahawa mereka akan memberi vaksin kepada anak-anak mereka “segera” setelah vaksin dibenarkan.

Empat dari 10 ibu bapa mengatakan bahawa mereka akan “menunggu dan melihat” bagaimana vaksin berfungsi sebelum mereka mendapat vaksin kepada anak-anak yang lebih muda.

Sementara itu, satu perempat ibu bapa dalam tinjauan mengatakan bahawa mereka “pasti tidak” akan memberi anak-anak mereka yang berusia 5 hingga 11 tahun yang diberi vaksin terhadap Covid-19.

-AGENSI

Oleh Hafeez Anuar

Related Articles

Back to top button