PalestinSemasa

Tamatkan perang Israel ke atas Gaza untuk hentikan serangan Houthi: PM Qatar di sidang kemuncak Davos

Serangan tentera tidak akan membendung Houthi Yaman menyekat lorong perkapalan komersial di Laut Merah, tetapi penamatan perang di Gaza yang akan membendungnya, kata perdana menteri Qatar semasa mesyuarat Forum Ekonomi Dunia (WEF) di Davos.

Sheikh Mohammed Bin Abdulrahman Al Thani pada hari Selasa menyifatkan situasi serantau semasa sebagai “resipi untuk peningkatan ketegangan” dan berkata Qatar percaya bahawa meredakan konflik di Gaza akan menghentikan peningkatan ini.

“Kita perlu menangani isu utama, iaitu Gaza untuk meredakan segala-galanya… jika kita hanya fokus kepada gejala dan tidak merawat isu sebenar, (penyelesaian) akan bersifat sementara,” katanya.

Konflik telah merebak ke bahagian Timur Tengah sejak perang antara Israel dan kumpulan penentang Palestin Hamas pada 7 Oktober, dengan kumpulan yang bersekutu dengan Iran melakukan serangan di Lubnan, Syria, Iraq dan Yaman.

Penyelesaian dua negara

Kumpulan Houthi Yaman yang bersekutu dengan Iran sejak November telah menyerang kapal di Laut Merah, sebahagian daripada laluan yang menyumbang kira-kira 12 peratus daripada trafik perkapalan dunia, sebagai usaha untuk menyokong rakyat Palestin dalam perang dengan Israel.

Tentera AS dan Britain bertindak balas dengan melakukan berpuluh-puluh serangan udara dan laut ke atas sasaran Houthi di Yaman sejak Jumaat.

Sheikh Mohammed berkata, serangan AS dan British mewujudkan “risiko tinggi untuk peningkatan dan pengembangan” konflik.

“Kami sentiasa mengutamakan diplomasi daripada sebarang resolusi ketenteraan,” katanya.

Tanpa penyelesaian dua negara yang berdaya maju dan mampan di Israel dan Palestin, masyarakat antarabangsa tidak akan sanggup membiayai pembinaan semula Gaza, kata Sheikh Mohammed.

“Gambaran yang lebih besar tidak boleh diabaikan,” katanya, menggesa masyarakat antarabangsa untuk memaksa Israel bersetuju kepada penyelesaian dua negara.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button