Semasa

Warga Malaysia dibenarkan masuk ke Filipina dengan sijil vaksin MySejahtera

PUTRAJAYA : Pelancong dari Malaysia kini boleh memasuki Filipina dengan pengesahan sijil vaksinasi lengkap di MySejahtera (Wisma Putra), menurut Kementerian Luar.

Wisma Putra mengeluarkan kenyataan, susulan perjanjian Isnin antara kerajaan Malaysia dan Filipina untuk mengiktiraf sijil imunisasi Covid-19 sebagai pertukaran.

Pelancong dari Filipina juga boleh memasuki Malaysia dengan syarat mereka mempunyai dokumentasi sijil vaksinasi lengkap daripada VaxcertPH.

Menurut kenyataan itu, kemasukan pelancong juga tertakluk kepada prosedur kuarantin sedia ada yang dimandatkan oleh pihak berkuasa kedua-dua negara.

Pengaturan itu juga memberi kuasa kepada Kedutaan Malaysia di Manila untuk membantu tujuh rakyat Malaysia yang terperangkap di Lapangan Terbang Antarabangsa Ninoy Aquino Ahad lalu dalam percubaan mereka memasuki Filipina untuk tujuan rasmi dan komersial.

Media melaporkan kesemua tujuh rakyat Malaysia terkandas di lapangan terbang berkenaan setelah dimaklumkan pihak berkuasa Filipina bahawa sijil vaksin digital Malaysia dalam aplikasi MySejahtera bukanlah bukti vaksinasi yang boleh diterima.

Bagaimanapun, kesemua mereka dibenarkan masuk ke negara ini semalam berikutan tindakan pantas Kedutaan Malaysia di Manila.

Menurut Wisma Putra, kerajaan Malaysia mengiktiraf pelawat yang telah melengkapkan vaksinasi yang disyorkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHOList ) Kegunaan Kecemasan atau oleh pihak berkuasa negara tertentu.

Bagaimanapun, pengiktirafan sijil digital vaksinasi MySejahtera adalah tertakluk kepada keputusan kerajaan-kerajaan negara lain.

“Malaysia dan Filipina juga bersetuju untuk mengekalkan kerjasama mereka dalam mengesahkan verifikasi sijil vaksinasi Covid-19 kedua-dua negara dalam talian menggunakan cara yang lebih baik dan selamat untuk mempercepatkan laluan masuk pelancong yang telah divaksin sepenuhnya,” kata kenyataan itu.

-AGENSI

Related Articles

Back to top button