KepenggunaanSemasa

Waspada iklan meragukan tawar pakej haji visa furada

MEKAH: Umat Islam di Malaysia diingatkan supaya berwaspada dan tidak mudah tertipu dengan pelbagai promosi meragukan berkait tawaran pakej menunaikan haji menggunakan visa furada pada musim ibadah kali ini.

Ketua Rombongan Haji Malaysia, Datuk Seri Syed Saleh Syed Abdul Rahman, berkata iklan pakej itu lazimnya akan muncul menjelang waktu kemuncak ibadah haji dengan berjuta-juta jemaah dijangka berwukuf di Arafah pada 27 Jun ini.

Beliau menasihatkan umat Islam mengambil iktibar daripada laporan saban tahun mengenai ramai jemaah terkandas dan gagal menunaikan haji selepas membayar harga tinggi mencecah puluhan ribu ringgit untuk mendapatkan tawaran pakej sedemikian.

Katanya, mana-mana individu, agensi pelancongan atau badan yang mempromosi, menawarkan, mengurus atau mengendalikan pakej haji tanpa kelulusan Lembaga Tabung Haji (TH), adalah satu kesalahan dan boleh dikenakan tindakan undang-undang mengikut Akta Tabung Haji 1995 (Akta 535).

Kredit foto arkib BERNAMA

“Umat Islam di Malaysia diharap lebih berhati-hati serta teliti terhadap promosi atau iklan ditawarkan pelbagai pihak tidak dilesenkan oleh TH untuk pakej menunaikan ibadah haji menggunakan visa furada”.

“Antara contoh ialah kes pada tahun lalu di mana jemaah dilaporkan terkandas selepas membayar antara RM40,000 hingga RM80,000 untuk mendapatkan pakej sedemikian”.

“Tahun ini, jika ada sudah tentu harga tawaran pakej seumpama itu dijangka meningkat atas alasan kos semakin tinggi,” katanya kepada BH di Ibu Pejabat TH di Makkah, Abraj Al-Janadriyah.

Foto kredit twitter FareezAzmann

Pada Julai tahun lalu, media melaporkan hampir 400 jemaah terkandas di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Sepang, dipercayai menjadi mangsa penipuan sebuah agensi pelancongan berkait penggunaan visa furada untuk menunaikan haji tanpa melalui TH.

Syed Saleh yang juga Pengarah Eksekutif Haji TH, berkata tawaran menunaikan haji menggunakan visa furada tidak termasuk dalam kuota rasmi bilangan jemaah Malaysia.

“Sebaliknya, ia adalah budi bicara serta hak mutlak Kerajaan Arab Saudi untuk mengeluarkan visa furada kepada mana-mana pihak yang difikirkan sesuai dan juga atas permohonan tertentu”.

“Bagaimanapun, jemaah yang mahu mengerjakan haji menggunakan visa furada, dinasihatkan membeli pakej disediakan 22 syarikat Pengelola Jemaah Haji (PJH) dilesenkan TH supaya tidak berlaku penipuan sebagaimana sering dilaporkan”.

“Mereka boleh yakin dengan pakej PJH berbanding syarikat tidak dilesenkan oleh TH dan tidak diketahui sejauh mana kesahihan tawaran visa furada ataupun keseluruhan pengendalian ibadah itu,” katanya.

Beliau berkata, senarai 22 PJH terbabit itu boleh disemak melalui laman sesawang TH dan pelbagai platform disediakan agensi itu.

Syed Saleh berkata, TH tidak akan teragak-agak mengambil tindakan undang-undang ke atas pihak dikesan melanggar Akta 535, malah laporan sudah dibuat terhadap kes terdahulu dan sedang dalam tindakan polis.

Sementara itu dalam perkembangan berasingan, Syed Saleh mengadakan lawatan ke semua pejabat operasi haji di Abraj Al-Janadriyah dan beramah mesra dengan petugas, termasuk di Unit Pentadbiran, Pejabat Konsul Haji, Unit Operasi Maktab, Unit Operasi Bimbingan, Unit Farmasi, Unit Operasi Masyair, dan Unit Media.


Mari melaksanakan ibadah korban 2023/1444H bersama MAPIM Malaysia.

Mengapa MAPIM Malaysia?

✅ Haiwan ternak yang berkualiti dan terpilih.
✅ Antara harga termurah dipasaran
✅ Reputasi MAPIM yang dipercayai.
✅ Memudahkan urusan anda dari mula sampai akhir.

Ibadah korban adalah Sunat Muakkad iaitu sunat yang DI TUNTUT bagi umat Islam mengerjakannya.

Insyaallah ibadah korban yang dilakukan dengan penuh ketakwaan dan keikhlasan akan mendapat ganjaran besar yang berlipat ganda dari Allah SWT.

“Pada setiap helai bulunya itu kita akan memperoleh satu kebaikan.”  
(HR. Ahmad dan Ibnu Majah)

Sertai ibadah korban bersama MAPIM Malaysia, layari  www.ibadahqurban.com

ATAU

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016. 

Ikuti update terkini
https://t.me/MapimMalaysia

 

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button