PalestinSemasa

“White House” tolak dakwaan Biden melihat kanak-kanak dipenggal oleh Hamas

oleh: Sabhan Iman

Rumah Putih telah menolak dakwaan Presiden Joe Biden bahawa dia melihat gambar kanak-kanak yang dipenggal berikutan serangan  Hamas ke atas Israel.

Kenyataan itu dikeluarkan selepas Biden pada hari Rabu menggambarkan melihat imej kanak-kanak yang dicederakan semasa pertemuan dengan pemimpin Israel di Rumah Putih.

Dakwaan mengenai pemenggalan kepala kanak-kanak Israel dan serangan seksual terhadap tebusan oleh kumpulan bersenjata Palestin telah menjadi tular di media sosial beberapa hari selepas serangan utama.

Dakwaan itu meledak selepas Nicole Zedek, seorang wartawan saluran berita i24 yang berpangkalan di Tel Aviv, berkata semasa siaran langsung bahawa dia telah bercakap dengan tentera Israel yang telah menyaksikan bayi yang dipenggal.

Dalam jawapan kepada soalan oleh The Washington Post, seorang jurucakap Rumah Putih berkata komen presiden adalah berdasarkan laporan berita dan dakwaan oleh kerajaan Israel.

Dakwaan Biden dipaparkan di muka depan akhbar Barat, dan laporan mengenai bayi yang dipenggal telah disebut di sesetengah pihak sebagai justifikasi untuk serangan balas dendam dan hukuman kolektif terhadap orang awam di Gaza.

Namun, seorang jurucakap Rumah Putih kemudian menjelaskan bahawa pegawai AS dan presiden tidak melihat gambar atau mengesahkan laporan sedemikian secara bebas, lapor The Post pada hari Rabu.

Sumber: Al Jazeera

Related Articles

Back to top button