PalestinSemasa

Penduduk israel marah Netanyahu

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu sedang berusaha melepaskan dirinya daripada tanggungjawab atas kegagalan meramalkan serangan 7 Oktober oleh kumpulan Palestin Hamas, lapor akhbar Haaretz.

Akhbar itu berkata Netanyahu sedang melancarkan kempen untuk meletakkan kesalahan kepada tentera Israel.

Haaretz memetik seorang pegawai tentera yang tidak dikenali berkata, “Netanyahu mendalangi kempen, mengumpul bukti terhadap tentera, dan secara peribadi menjelaskan mengapa dia tidak perlu bertanggungjawab. Dia terus mengulangi bahawa dia tidak menerima maklumat perisikan.”

Akhbar itu berkata Netanyahu melantik jurucakap untuk berkoordinasi dengan wartawan tentera Israel hanya empat hari selepas bermulanya perang.

“Eli Feldstein sebelum ini berkhidmat sebagai jurucakap untuk Tentera Bahagian Tebing Barat, yang menjadikannya sangat akrab dengan wartawan. Dia kemudian menjadi jurucakap Menteri Keselamatan Negara, Itamar Ben-Gvir,” katanya.

Beberapa sumber dilaporkan menyifatkan pelantikan itu sebagai luar biasa, terutamanya semasa perang apabila menteri pertahanan dan ketua kakitangan biasanya mengekalkan komunikasi berterusan dengan wartawan.

‘Membina kesnya’

Jumaat lalu, laman berita Israel Walla melaporkan bahawa Netanyahu “secara aktif berusaha membina kesnya terhadap tentera.”

Laman web itu memetik sumber yang rapat dengan perdana menteri sebagai berkata bahawa isterinya, Sara, memintanya mengumpulkan semua komunikasi awam dan sulit daripada mesyuarat Kabinet Keselamatan dan perbincangan mengenai isu pertahanan.

Dia juga memintanya mengumpulkan semua petikan daripada pegawai kanan semasa dan bekas pertahanan yang mencerminkan penilaian perisikan yang salah mengenai keupayaan dan niat Hamas.

Orang awam Israel menahan kemarahan

Haaretz menyatakan bahawa “sejak permulaan perang, Netanyahu telah bertemu dengan pelbagai ketua media di Israel buat kali pertama dalam beberapa tahun.”

Ia juga memetik seorang menteri yang tidak dinamakan daripada parti Likudnya yang berkata, “Sesiapa yang berpendapat mereka boleh terlepas daripada tanggungjawab atas kegagalan paling teruk sejak penubuhan negeri itu membuat kesilapan yang serius.”

Merujuk kepada kemungkinan pembubaran kerajaan semasa selepas perang, menteri itu berkata “nasib kerajaan ini ditentukan pada 7 Oktober, sama seperti nasib Likud juga diselesaikan pada Sabtu Hitam itu. Perkara tidak akan berterusan.”

“Mereka yang cuba mengelak daripada tanggungjawab mereka dan hanya akan memburukkan lagi keadaan mereka kerana ramai orang di israel sedang menahan kemarahan mereka,” tambahnya.

SUMBER: AA

 

Related Articles

Back to top button