Semasa

WHO beri amaran Omicron menimbulkan risiko paling besar

GENEVA : Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memberi amaran bahawa varian Omicron menimbulkan risiko paling besar dan memandangkan ia lebih menular, berpotensi menjejaskan sistem penjagaan kesihatan.

Kesannya boleh dilihat di kebanyakan negara, di mana  kemunculan varian baharu  Covid-19 telah mengakibatkan peningkatan dalam bilangan kes.

Minggu lalu, bilangan kejadian secara global meningkat sebanyak 11%, menyukarkan kerajaan dari China ke Jerman dan Perancis untuk mencapai keseimbangan antara menggunakan sekatan antivirus dan terus membuka perniagaan dan kehidupan masyarakat.

Belanda dan Switzerland berkata, Omicron menjadi strain dominan di kedua-dua negara itu.

Menurut beberapa penyelidikan, varian baharu Covid-19 mempunyai kesan yang sederhana, namun, WHO  terus menggesa semua pihak supaya berhati-hati.

“Keseluruhan risiko berkaitan dengan varian membimbangkan (VOC) baharu, Omicron kekal paling tinggi.

“Bukti konsisten menunjukkan varian Omicron mengatasi kelebihan berbanding varian Delta dengan dua kali ganda masa dua hingga tiga hari,” kata agensi kesihatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dalam kemas kini mingguan epidemiologi Covid-19.

Menurut WHO, data awal dari United Kingdom, Afrika Selatan dan Denmark, yang pada masa ini mempunyai kadar jangkitan tertinggi di dunia bagi setiap orang, membayangkan bahawa individu yang dijangkiti Omicron mempunyai peluang yang lebih rendah untuk dimasukkan ke hospital berbanding orang yang dijangkiti Delta.

Lebih banyak data diperlukan untuk memahami tahap keterukan Omicron, menurut WHO.

Pengurus Insiden Covid-19 WHO Eropah, Catherine Smallwood, memberi amaran penularan pantas Omicron masih dianggap punca banyak kes positif dimasukkan ke hospital, khususnya dalam kalangan individu tidak divaksin sehinggakan ia boleh mengakibatkan keruntuhan lebih luas sistem kesihatan serta perkhidmatan kritikal lain.

Eropah antara titik panas pandemik. Covid-19 telah meragut hampir 5.4 juta orang di seluruh dunia, menurut data.

Perancis, United Kingdom, Greece, dan Portugal semuanya mencatatkan rekod kes semalam. Dalam 24 jam sebelumnya, Perancis telah mencatatkan kira-kira 180,000 kes positif.

Akibatnya, beberapa negara mengenakan semula peraturan untuk memerangi penularan Covid-19, sehingga krisis itu menegangkan sektor ekonomi dan sosial, seperti di Jerman, di mana kerajaan mengharamkan kelab malam dan mengarahkan acara sukan diadakan secara tertutup.

Related Articles

Back to top button