Covid19KemanusiaanPendidikanSemasa

YDP PIBG di sekolah Felda Nitar menjadi Power Rangers Merah demi anak sekolah

SOP tetap dijaga

Mersing : Hari pertama persekolahan bagi sesi tahun 2021 disambut dengan perasaan bercampur baur oleh para ibu bapa. Ada yang gembira, ada yang masih resah kerana risaukan pandemik covid-19.

Power Rangers Merah menjaga keselamatan sekolah

Pihak sekolah pula sudah mengatur perancangan teliti demi memastikan keselamatan murid dan para guru.

Walaupun dalam keresahan pandemik Covid-19, sambutan pelajar tahun satu yang baru memasuki alam persekolahan tetap dalam perhatian pihak Sekolah Rendah LKTP Nitar 02.

Tahun lepas menggunakan Spiderman

SK LKTP Nitar 02 yang terletak di Felda Nitar, Mersing Johor meneruskan tradisi tahun sebelumnya dengan menggunakan maskot bagi menyambut kedatangan pelajar baru. Sekiranya tahun lepas menggunakan Spiderman, tahun ini mereka menggunakan Power Rangers Merah. Antara elemen dalam Power Rangers ialah, mereka  tidak dibenarkan menggunakan kuasa mereka untuk kepentingan peribadi atau untuk mencetuskan pergaduhan.

Cikgu Shaari, Guru Besar SK LKTP Nitar 02 (kiri) bersama Hafiz Azwany Taher YDP PIBG Sekolah yang prihatin.
Menunggu pelajar sampai

Menurut Tuan Hafiz Azwany Taher, orang yang di sebalik topeng Power Rangers Merah,

“Program ini dijalankan atas inisiatif saya sendiri selaku YDP PIBG sekolah dan setelah mendapat kebenaran pihak sekolah sendiri. Ia juga merupakan kesinambungan program yang sama tahun lalu apabila YDP PIBG beraksi sebagai Spiderman untuk menyambut anak-anak yang hadir ke sekolah. Ia bertujuan bagi menggembirakan dan mendatangkan rasa keterujaan kepada anak-anak di Felda ini untuk memulakan hari pertama persekolahan. Alhamdulillah, menurut catatan di FB pihak sekolah, tiada yang menangis di sekolah hari ini.”

Hafiz Azwany Taher yang juga adalah pengumpul barangan super hero dan peminat gusti tidak kisah berpanas demi anak sekolah. Untuknya, anak-anak Felda juga layak menerima kegembiraan seperti anak-anak di sekolah lain.

Diharapkan pembukaan sekolah kali ini akan berterusan sehingga tamat sesi 2021.

SOP sentiasa didahulukan
Pelajar baru, suasana baru
Malu disapa oleh Power Rangers Merah

Related Articles

Back to top button