PalestinSemasa

15 terkorban, israel bom konvoi ambulans

Hamas berkata serangan Israel mengenai konvoi ambulans, yang menurut Kementerian Kesihatan Palestin membunuh ramai orang berhampiran hospital terbesar di wilayah itu.

Kenyataan kerajaan pada hari Jumaat berkata tentera Israel menyasarkan konvoi ambulans yang mengangkut mangsa yang cedera dari Gaza ke arah Rafah di selatan.

“Kami telah memaklumkan Palang Merah mengikut undang-undang antarabangsa tentang konvoi yang membawa orang cedera dari hospital Al Shifa,” kata jurucakap Kementerian Kesihatan Ashraf al Qudra dalam kenyataan itu.

TV tempatan Al Aqsa sebelum ini memetik kementerian sebagai berkata ramai yang terbunuh dan cedera.

Wartawan di tempat kejadian melihat beberapa mayat di sebelah ambulans yang musnah.

Tentera Israel berkata ia sedang meneliti laporan itu.

Hospital tidak lagi berfungsi

Hospital Al Shifa menghadapi kesesakan yang teruk, dengan kadar penghunian katil sebanyak 164 peratus menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Kira-kira 16 hospital di seluruh Gaza tidak lagi berfungsi kerana kerosakan akibat serangan Israel dan kekurangan bahan api yang disebabkan oleh sekatan Israel, kata kementerian kesihatan.

WHO memberi amaran pada hari Rabu bahawa kekurangan bahan api akan membahayakan nyawa pesakit.

Lebih 23,500 orang telah cedera di seluruh Gaza dalam empat minggu perang, kata Kementerian Kesihatan, manakala jumlah kematian telah melebihi 9,200.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

Related Articles

Back to top button