PalestinSemasa

Konflik lebih luas di Timur Tengah adalah mungkin : Hizbullah

Bercakap buat kali pertama sejak perang Israel ke atas Gaza meletus, pemimpin Hizbullah Hassan Nasrallah memberi amaran bahawa kemungkinan konflik yang lebih luas di Timur Tengah adalah realistik.

“Ia adalah 100% rakyat Palestin daripada segi keputusan dan pelaksanaan,” kata Nasrallah, menjawab dakwaan bahawa kumpulan yang disokong Iran terlibat dalam serangan itu.

Hizbullah telah bertempur dengan tentera Israel di sepanjang sempadan Lubnan-Israel dalam serangan yang paling dahsyat sejak perang 2006.

Ia telah meningkat dari hari ke hari, memaksa Israel untuk mengekalkan tenteranya berhampiran sempadan Lubnan dan bukannya Gaza dan Tebing Barat yang dijajah, kata Nasrallah dalam ucapan yang disiarkan di televisyen pada hari Jumaat.

“Apa yang berlaku di sempadan mungkin kelihatan sederhana tetapi sangat penting.”

AS dipersalahkan

Nasrallah menyalahkan Amerika Syarikat atas perang Israel di Gaza dan jumlah kematian orang awam yang tinggi.

Pemimpin Hizbullah itu berkata kumpulannya tidak terhalang oleh amaran AS supaya tidak menyertai peperangan Israel ke atas Gaza. 

“Armada anda di Mediterranean tidak akan menakutkan kami,” katanya, sambil menambah bahawa Hizbullah bersedia untuk apa sahaja tindakan.

Nasrallah mengucapkan terima kasih kepada kumpulan militia pro-Iran di Yaman dan Iraq, yang dikenali sebagai “Axis of Resistance.”

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button