Semasa

50 Militan sokong Daesh telah serah diri

JALALABAD : Di wilayah Nangarhar, timur Afghanistan, sekurang-kurangnya 50 pengganas yang menyokong Daesh telah menyerah diri.

Menurut ketua pegawai perisikan wilayah itu, Mohammad Bashir, mereka mendakwa ingin menghentikan perang dan menyerah diri kepada pegawai perisikan di Nangarhar semalam.

Beliau seterusnya berkata bahawa militan termasuk mereka yang beroperasi di wilayah Nangarhar Khogiani, Chaparhar, Shiva, Rodat, Mumand Dara, dan Kot, yang diiktiraf sebagai kubu kuat Daesh.

Daesh masih belum bertindak balas, dan ia masih belum mencalonkan pengganti kepada komander utamanya, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi, yang terbunuh dalam serangan AS pada 3 Februari.

Apabila pasukan elit AS mengepung kediaman dan mengarahkan semua orang di dalam untuk keluar, al-Qurashi bertindak dengan meletupkan dirinya, bersama isteri dan dua anaknya, menurut laporan.

Lokasi persembunyian di wilayah Idlib itu hanya 15 kilometer dari lokasi di mana pemimpin terdahulu Daesh, Abu Bakr al-Baghdadi, turut membunuh diri pada Oktober 2019 untuk mengelak ditangkap dalam serbuan komando AS.

AS meletakkan ganjaran AS$10 juta (RM41.78 juta) ke atas al-Qurashi sejurus selepas beliau mengambil alih tampuk pimpinan Daesh.

-AGENSI

Related Articles

Back to top button