PalestinSemasa

700 terbunuh dalam serangan semalaman israel

Lebih 700 rakyat Palestin terbunuh dalam serangan udara Israel semalam di Gaza, menurut pegawai Palestin, jumlah kematian tertinggi dalam masa 24 jam sejak Israel mula mengebom wilayah yang dikepung itu awal bulan ini.

Tentera Israel berkata pada hari Selasa serangannya mengenai lebih daripada 400 “sasaran Hamas” dan membunuh berpuluh-puluh pejuang Hamas dalam serangan itu, dan memberi amaran bahawa ia akan mengambil masa untuk mencapai matlamatnya untuk memusnahkan kumpulan Palestin. Namun kenyataan itu tidak disertakan dengan sebarang bukti.

Kementerian kesihatan di Gaza, yang ditadbir oleh Hamas, berkata sekurang-kurangnya 5,791 rakyat Palestin, termasuk 2,360 kanak-kanak telah terbunuh dalam serangan Israel.

Seramai 704 orang terbunuh dalam tempoh 24 jam semalam, kata kementerian itu pada Selasa.

Jurucakap kementerian Ashraf Al-Qidra berkata ia adalah jumlah kematian dalam masa 24 jam tertinggi sejak dua minggu pengeboman Israel.

“Beribu-ribu keluarga telah dipindahkan, Gaza hanya penuh dengan runtuhan dan serpihan di mana-mana,” kata Youmna ElSayed Al Jazeera dari Gaza.

“Anda boleh mendengar bunyi dron dan jet Israel di langit. Semua orang merasakan bahawa tidak ada tempat yang selamat untuk dimasuki.”

Tentera Israel berkata ia membunuh tiga timbalan komander Hamas dalam serangan itu.

Saksi dan pegawai kesihatan berkata, banyak serangan udara menghentam bangunan kediaman, sebahagian daripadanya di selatan Gaza di mana Israel telah memberitahu orang awam untuk berlindung.

Satu serangan semalaman meratakan bangunan kediaman empat tingkat di bandar selatan Khan Younis, membunuh sekurang-kurangnya 32 orang dan mencederakan berpuluh yang lain, kata mangsa yang terselamat kepada agensi berita The Associated Press.

Di Gaza City, sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh apabila serangan udara menghentam  rumah keluarga Bahloul, menurut mangsa yang terselamat, manakala berpuluh-puluh lagi orang masih tertimbus. Pekerja kesihatan menarik sekurang-kurangnya dua kanak-kanak keluar dari bangunan yang runtuh itu.

Lori bantuan

Selain mengebom Gaza, Israel telah memotong akses kepada makanan, air, ubat-ubatan dan bahan api.

Lebih 40 pusat perubatan telah menghentikan operasi kerana kekurangan dan kerosakan akibat pengeboman, kata jurucakap kementerian kesihatan.

Beberapa trak bantuan telah menyeberang Mesir ke Gaza sejak Ahad, tetapi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu memberi amaran tentang “malapetaka kemanusiaan” jika penghantaran bantuan tidak ditingkatkan dengan segara.

 

Bahan api yang tidak dibenarkan masuk dalam penghantaran kerana perjanjian dengan Israel, adalah sangat mengecewakan, kata Agensi Bantuan dan Kerja Raya Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian Palestin di Timur Dekat (UNRWA).

“Bahan api amat mendesak kerana tanpa bahan api, trak itu sendiri tidak boleh bergerak,” kata jurucakap UNRWA Tamara Alrifai. “Tanpa bahan api, penjana tidak dapat menghasilkan elektrik untuk hospital, kedai roti dan loji penyahgaraman air”.

Agensi kemanusiaan PBB berkata pada hari Selasa bahawa mereka “berlutut” merayu bantuan tanpa halangan untuk memasuki Gaza.

SUMBER : AL JAZEERA DAN AGENSI BERITA

 

Related Articles

Back to top button