PalestinSemasa

Sokongan israel Biden timbul kemarahan umat Islam Amerika ; jejaskan undi 2024

Orang Arab dan Muslim Amerika serta sekutu mereka mengkritik tindak balas Presiden Joe Biden terhadap perang israel ke atas Gaza yang terkepung, meminta beliau berbuat lebih banyak untuk mencegah krisis kemanusiaan di Gaza atau berisiko kehilangan sokongan pada pilihan raya 2024.

Ramai orang Arab dan Muslim Amerika kecewa Biden tidak mendesak sebarang gencatan senjata kemanusiaan walaupun ramai rakyat Palestin terbunuh akibat pengeboman israel ke atas Gaza, menurut lebih sedozen ahli akademik, aktivis, ahli masyarakat dan pegawai pentadbiran.

Kekecewaan mereka yang semakin meningkat boleh memberi kesan kepada pemilihan semula Biden, yang berkemungkinan akan menjadi perlawanan ulang dengan pendahulu Republikan, bekas presiden Donald Trump.

Di Michigan, orang Arab Amerika menyumbang 5 peratus undi. Di negeri lain, Pennsylvania dan Ohio, mereka adalah antara 1.7 peratus hingga 2 peratus, kata Jim Zogby, presiden Institut Arab Amerika.

Biden memenangi Michigan dengan 50.6 peratus undian pada 2020, berbanding 47.8 peratus untuk Trump, dan Pennsylvania dengan 50.01 peratus kepada Trump, 48.84 peratus, perbezaan kurang daripada 81,000 undi.

Orang Arab dan Muslim Amerika tidak mungkin menyokong Trump tetapi boleh mengetepikan pilihan raya dan tidak mengundi Biden, kata beberapa aktivis. “Saya fikir ia akan merugikan Michigan,” kata Laila El Haddad, seorang pengarang dan aktivis sosial yang berpangkalan di Maryland dari Gaza.

Warga Arab Amerika berkata tindak balas Israel adalah tidak seimbang, dan kegagalan Biden untuk mengutuk pengeboman orang awam telah membuatkan ramai mempersoalkan janjinya tentang dasar luar “berpusatkan hak asasi manusia”.

Tuntutan perubahan dasar

Abdullah Hammoud, Datuk Bandar Arab Amerika pertama di Dearborn, Michigan, yang menempatkan penduduk per kapita Islam terbesar di AS, mengecam kegagalan Biden mengutuk Israel yang memutuskan bekalan air, elektrik dan makanan untuk kira-kira 2.3 juta rakyat Palestin di Gaza.

“Ahli keluarga kami yang terperangkap di Gaza telah diabaikan, gesaan kami untuk gencatan senjata ditenggelamkan oleh gendang perang.”

Linda Sarsour, bekas pengarah eksekutif Persatuan Arab Amerika New York, memberitahu ratusan hadirin pada acara Majlis Hubungan Amerika-Islam [CAIR] pada hari Sabtu bahawa orang Islam Amerika perlu membuat sumbangan politik bergantung kepada perubahan dasar.

Ramai yang mendesak Biden untuk menggesa Israel menghentikan sementara pengeboman tanpa henti ke atas Gaza yang telah membunuh beribu-ribu rakyat Palestin.

Pengeboman Israel ke atas Gaza kini adalah pembunuhan beramai-ramai yang mensasarkan seluruh penduduk Palestin, kata CAIR, kumpulan hak sivil Islam terbesar di AS, sambil menambah bahawa pegawai kerajaan akan “bersekongkol dalam pembersihan etnik Gaza” melainkan mereka campur tangan. 

Desakan Biden untuk mendapatkan $14 bilion bantuan baharu AS kepada Israel juga menimbulkan kecaman.

“Ia sukar dipercayai, mereka cuba mengepam berbilion dolar ketenteraan ke Israel, dengan kira-kira $100 juta bantuan kemanusiaan untuk rakyat Palestin,” kata Sa’ed Atshan.

Malah bekas bos Biden, presiden Barack Obama, yang biasanya menjadi penyokong tegar dasar Biden, menawarkan beberapa nasihat umum pada hari Isnin, menyeru AS untuk terus memimpin dunia “dalam mempercepatkan bantuan dan bekalan kritikal kepada penduduk Gaza yang semakin terdesak.”

SUMBER: REUTERS

 

Related Articles

Back to top button