Semasa

Agong terima ijazah kedoktoran kehormat Universiti Marmara

ISTANBUL : Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menerima anugerah Ijazah Kedoktoran Kehormat daripada Universiti Marmara sebagai pengiktirafan terhadap sumbangan baginda dalam bidang sains politik dan hubungan antarabangsa.

Ijazah Kedoktoran Kehormat itu disampaikan oleh Rektor Universiti Marmara Profesor Dr Mustafa Kurt berdasarkan sumbangan Seri Paduka dalam memelihara keamanan sejagat serta memperkukuh hubungan Turkiye dan Malaysia dalam satu majlis di universiti berkenaan di sini.

Seri Paduka dipersembah dengan persalinan jubah kedoktoran baldu merah bersulam emas berserta sijil dan sebuah plak.

Raja Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah dan Naib Presiden Turkiye Fuat Oktay turut mengiringi baginda menerima penganugerahan tersebut.

Semasa berkenan menerima skrol itu, Al-Sultan Abdullah turut mengambil kesempatan  menzahirkan ucapan terima kasih kepada universiti berkenaan dan berbesar hati dianugerahkan ijazah kedoktoran kehormat itu.

Yang di-Pertuan Agong bertitah ijazah kedoktoran kehormat itu bukan sahaja begitu bermakna buat diri baginda tetapi juga penghormatan tertinggi yang diberikan kepada Malaysia dan rakyatnya.

“Ia cerminan tahap pengiktirafan dan penghormatan bersama tertinggi antara kedua-dua negara kita yang sememangnya bersaudara,” titah baginda.

Sebagai negara Islam yang moden serta progresif, Yang di-Pertuan Agong bertitah Malaysia dan Turkiye boleh memupuk kerjasama lebih kukuh dalam bidang pendidikan.

Al-Sultan Abdullah percaya inisiatif sedemikian boleh menjadi pemangkin kepada umat Islam yang bersatu dan lebih kuat.

Untuk rekod, Universiti Marmara adalah universiti di mana Presiden Turkiye Recep Tayyip Erdogan menerima ijazah pada 1981.

Yang di-Pertuan Agong dan Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah sedang mengadakan Lawatan Negara tujuh hari ke Turkiye yang bermula Isnin lepas.

Semalam, Seri Paduka juga berkenan berangkat menunaikan solat Jumaat di Masjid Hagia Sophia, di sini.

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button