DuniaSemasa

Banjir Libya : Rakyat diminta elak minum air telaga kerana dikhuatiri tercemar dengan mayat

Derna – Penduduk dan petugas penyelamat di bandar Derna, sedang bergelut menghadapi ribuan mayat yang hanyut atau reput di bawah runtuhan, selepas banjir besar yang memusnahkan kota itu.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia [WHO] dan kumpulan bantuan lain menggesa pihak berkuasa di Libya untuk menghentikan pengebumian mangsa banjir di kubur besar, atas alasan ini boleh membawa tekanan jiwa jangka panjang kepada keluarga dan menyebabkan risiko kesihatan sekiranya ia digali berhampiran sumber air.

Laporan PBB menyebut lebih 1,000 orang setakat ini telah dikebumikan dengan cara itu .

“Mayat bersepah di jalanan, terdampar kembali ke pantai, dan tertimbus di bawah bangunan runtuh. Hanya dalam masa dua jam, seorang daripada rakan sekerja saya mengira lebih 200 mayat di pantai berhampiran Derna,” Bilal Sablouh, Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah Pengurus forensik [ICRC] untuk Afrika, memberitahu taklimat di Geneva.

Ibrahim al Arabi, menteri kesihatan dalam kerajaan barat Libya yang berpangkalan di Tripoli, memberitahu agensi berita Reuters dia pasti air bawah tanah tercemar kerana tercampur dengan mayat, haiwan mati, sampah dan bahan kimia. “Kami menggesa orang ramai supaya tidak mendekati telaga di Derna,” katanya.

Mohammad al-Qabisi, ketua Hospital Wahda Derna, berkata sebuah hospital lapangan untuk merawat penghidap penyakit kronik yang memerlukan perhatian berkala telah didirikan. Beliau memaklumkan terdapat kebimbangan penyakit bawaan air akan merebak, tetapi tiada kolera direkodkan setakat ini.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

Related Articles

Back to top button