Semasa

Amaran hujan lebat berlarutan sehingga Sabtu – METMalaysia

SHAH ALAM : Jabatan Meteorologi Malaysia (METMalaysia) telah mengeluarkan amaran hujan lebat yang akan berlarutan sehingga Sabtu di beberapa daerah di Johor dan Pantai Timur Semenanjung.

Kawasan terlibat adalah Hulu Terengganu, Dungun dan Kemaman bagi Terengganu, Jerantut, Kuantan, Pekan dan Rompin, Pahang serta Mersing, Johor.

Menurut ketua pengarah METMalaysia Muhammad Helmi Abdullah, ia susulan kepada monsun dan sistem cuaca tekanan rendah di Laut China Selatan dengan jangkaan penghijrahan ke arah perairan di Pantai Timur Semenanjung.

Beliau memberi amaran hujan lebat yang berterusan dalam tempoh yang panjang mungkin menyebabkan banjir di kawasan rendah.

“Selain itu, amaran hujan berterusan bagi Kelantan, Hulu Terengganu, Dungun, Kemaman, Besut, Setiu, Kuala Nerus, Kuala Terengganu, dan Marang, Terengganu; Cameron Highlands, Lipis, Raub, Bentong, Temerloh, Maran, dan Bera, Pahang berkuat kuasa sehingga Sabtu ini.

“Ia juga menjejaskan tempat di Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya, Negeri Sembilan, Melaka, Tangkak, Segamat, Muar, Batu Pahat, Kluang, Pontian, Kulai, Kota Tinggi, dan Johor Bahru, Johor,” tambahnya dalam kenyataan dikeluarkan pada Khamis.

Angin kencang dan ombak bergelora dijangka berterusan sehingga Isnin depan di sepanjang Pantai Timur Semenanjung, termasuk Kelantan, Terengganu, Pahang, dan timur Johor, serta Sarawak, Sabah dan Labuan.

-AGENSI

 

 

Related Articles

Back to top button