DomestikInspirasiSemasa

Pencen awal bukan halangan untuk terus berkhidmat sebagai sukarelawan

KUALA LUMPUR: Semangat membantu insan yang memerlukan masih tersemat di hati seorang doktor walaupun sudah bersara.

Dr. Sharizan Mohd Shah, 61, aktif dalam gerakan kerja sukarelawan bagi membantu mereka yang memerlukan.

Menurut Shahrizan, beliau pernah melibatkan diri dengan Persatuan Persaudaraan Muslimah Malaysia (SALIMAH) berkhidmat memberi bantuan perubatan, selain membantu misi kemanusiaan lain.

Beliau juga pernah l ke Brunei pada tahun 2015 , namun terpaksa pulang ke tanah air selepas mengalami beberapa masalah kesihatan.

“Saya terpaksa membuat keputusan untuk pencen awal atas faktor kesihatan yang tidak mengizinkan,” katanya.

Difahamkan, Dr. Shahrizan mempunyai minat yang mendalam dalam kerja sukarelawan kerana ia dapat memberi kebahagiaan ketika bekerja.

“Sebelum ini, saya terlibat dengan kerja amal ini sejak tsunami di Aceh, kemudian bergerak secara ‘freelance’ bersama rakan kerja.

“Kemudian sehabis selesai misi di Aceh, saya mendapat tawaran untuk bekerja bersama Yayasan Amal Malaysia daripada rakan kerja saya, jadi di situlah bermula minat untuk terus berkhidmat dalam gerak kerja amal ini,” jelasnya ketika ditanya Ummah Today tentang apa yang membuatkan beliau mahu terus terlibat dengan sukarelawan.

Sehubungan itu, Dr. Shahrizan juga berkongsi pandangan positif tentang gerakkan Program Mobile Clinic anjuran Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) dengan usaha sama Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM).

“Saya sangat bersetuju dengan pelancaran program seumpama ini kerana ia dapat menolong golongan asnaf dari segi mental, fizikal, psikologi dan meringankan beban kos sara hidup.

“Ada segelintir pesakit asnaf kadang kala sambil datang untuk membuat pemeriksaan kesihatan, mereka berkongsi kisah susah menghadapi bebanan hidup, ada yang dah putus harapan nak teruskan kehidupan dan sebagainya, jadi dari situ tanpa sedar kita sudah menjadi pihak yang memberi sokongan hidup kepada mereka,” katanya.

Oleh Faiz Danial – Wartawan Pelatih Ummah Today

 

 

Related Articles

Back to top button