Semasa

Apa yang kita tahu tentang gempa bumi Maghribi?

Lebih 2,000 orang maut selepas gempa bumi kuat melanda negara Maghribi pada malam Jumaat.

Gempa bumi itu adalah yang paling kuat melanda negara itu dalam lebih daripada satu abad, dan pusat gempanya terletak tidak jauh dari pusat pelancongan dan ekonomi terkenal Marrakesh.

Bila dan di mana gempa itu berlaku?

Gempa bumi itu berlaku kira-kira jam 11:11 malam waktu tempatan (6.11 petang ET). Pusat gempanya terletak di banjaran gunung High Atlas, kira-kira 72 kilometer (44.7 batu) barat daya Marrakech, sebuah bandar dengan kira-kira 840,000 orang.

Tetapi kesannya dirasai sejauh utara seperti Casablanca.

Di manakah kemusnahan yang paling teruk?

Lebih 300,000 orang telah terjejas di Marrakesh dan kawasan sekitarnya, menurut WHO. Banyak tapak bersejarah telah rosak, tetapi kawasan yang paling teruk dilanda adalah yang paling hampir dengan Pergunungan Atlas.

Saksi di kaki pergunungan berkata beberapa bandar musnah sama sekali , dengan hampir semua rumah di kawasan perkampungan Asni rosak.

Beratus-ratus orang terkorban di wilayah Al Haouz dan hampir 200 orang pula terkorban di bandar Taroudant di barat daya Maghribi.

Apa yang berlaku di lapangan?

Pekerja kecemasan telah dikerahkan ke kawasan yang terjejas, walaupun beberapa jalan rosak dan terhalang oleh serpihan. Beberapa kampung terpencil di kaki bukit sukar untuk diakses.

Apakah reaksi antarabangsa?

Ramai pemimpin dunia telah menyatakan rasa simpati mereka , serta menawarkan sokongan kepada Maghribi.

Turki, yang dilanda gempa bumi dahsyat yang mengorbankan puluhan ribu orang awal tahun ini, berkata pihaknya bersedia menghantar 265 kakitangan dan 1,000 khemah ke Maghribi bagi menyokong usaha bantuan.

Algeria, yang memutuskan hubungan diplomatik dengan Maghribi pada 2021 dan menutup ruang udaranya kepada semua pesawat yang didaftarkan di Maghribi, berkata ia akan membuka semula ruang udaranya untuk bantuan kemanusiaan dan penerbangan perubatan pergi dan balik dari negara itu.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Presiden AS Joe Biden dan Presiden Perancis Emmanuel Macron juga berkata mereka bersedia untuk memberikan bantuan.

Ramai pemimpin dunia lain, termasuk Perdana Menteri India Narendra Modi di G20, Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky dan Presiden Rusia Vladimir Putin, telah menyampaikan ucapan takziah.

Misi Bantuan Gempa Marakesh MAPIM

MAPIM MALAYSIA Melancarkan Tabung Bantuan Kecemasan Gempa Marakesh dengan mensasarkan bantuan pelbagai di kawasan terjejas di Morocco.

Setakat laporan, angka kematian dan kecederaan masih meningkat serta merisaukan! Justeru Infaq serta bantuan sahabat peduli Ummah sangat dirayu serta diharapkan.

MASA UNTUK INFAQ & BANTU
Hulurkan sumbangan dan infaq tanda kita bersama membantu ringankan ujian mereka. Sumbangan akan diuruskan sendiri oleh pihak aktivitis MAPIM.

Infaq menerusi Tabung Kemanusiaan MAPIM
(Maybank 562263540066)

Atau klik link berikut —>>> https://www.mapim.org/rayuanmarakesh

Related Articles

Back to top button