DuniaSemasa

Arab Saudi umum e-visa kepada 8 negara lagi

Menjadikannya 57 negara yang layak mendapat kemudahan itu

RIYADH: Arab Saudi pada Ahad mengumumkan bahawa rakyat di lapan negara (Albania, Azerbaijan, Georgia, Kyrgyzstan, Maldives, Afrika Selatan, Tajikistan & Uzbekistan) layak memperoleh visa elektronik (e-visa) pelawat, lapor Agensi Akhbar Saudi.

E-visa itu khas untuk tujuan percutian, perniagaan dan keagamaan (Umrah sahaja), menjadikannya 57 negara yang layak mendapat kemudahan itu.

E-visa pelawat itu sah selama satu tahun, membolehkan beberapa kali kemasukan dan membenarkan penginapan sehingga 90 hari.

Selepas melancarkan program e-visa pada 2019, Arab Saudi mengalu-alukan 93.5 juta pelancong pada 2022, peningkatan sebanyak 93 peratus berbanding 2021, menjana pendapatan pelancongan sebanyak 185 bilion Riyal Saudi (AS$49 bilion).

Pada 2022, Arab Saudi memutuskan untuk menawarkan e-visa pelawat kepada pemegang visa Schengen, British dan AS yang sebelum ini digunakan untuk memasuki negara-negara ini sebelum tiba di Arab Saudi dan kepada penduduk tetap Kesatuan Eropah, negara-negara Arab Teluk Parsi, Britain dan Amerika Syarikat.

Awal tahun ini, Arab Saudi mengumumkan pelancaran Visa Transit 96 jam percuma, membolehkan penumpang berada di negara itu sehingga 96 jam.

Kementerian Haji & Umrah negara itu bercadang untuk mengembangkan sistem e-visa pelancong merangkumi negara dan wilayah lain, sejajar dengan pertumbuhan berterusan dan peningkatan infrastruktur pelancongan Arab Saudi.

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button