PalestinSemasa

Zionis israel serang dan cederakan penduduk Palestin di Huwara

NABLUS : Kira-kira enam rakyat Palestin, lima daripadanya adalah daripada keluarga yang sama, termasuk kanak-kanak, cedera semasa serbuan peneroka haram israel di Huwara, selatan Nablus, lapor wartawan Al Mayadeen pada Isnin.

Beberapa warga Palestin mengalami kecederaan akibat serangan peneroka haram israel yang membaling batu ke arah mereka di Huwara, lapor wartawan Al Mayadeen.

Lebih-lebih lagi, peneroka membaling batu ke arah kenderaan rakyat Palestin, memusnahkan harta benda mereka, sambil melakukan tarian provokatif di bandar yang terbakar seminggu lalu.

Seorang pegawai Palestin yang memantau penempatan israel di Tebing Barat yang diceroboh, Ghassan Douglas, berkata enam rakyat, termasuk kanak-kanak, cedera akibat dilempar batu.

Persatuan Bulan Sabit Merah Palestin melaporkan 31 rakyat Palestin telah cedera akibat serbuan oleh peneroka dan pasukan penceroboh israel di Huwara, selatan Nablus.

Seorang daripada rakyat Palestin mengalami kecederaan di kepala, dan mereka semua kemudiannya dibawa ke hospital di Nablus manakala seorang peneroka haram melepaskan tembakan ke arah kenderaan di bandar itu, merosakkannya, tanpa menyebabkan sebarang kecederaan.

Menurut sumber Palestin, lebih 150 rakyat Palestin cedera dalam serangan israel, serta 52 rumah Palestin dan 130 kereta Palestin dibakar.

Rakyat Palestin dizalimi setiap hari, tanah mereka dirampas oleh peneroka haram israel.

Kini mereka dijajah dan dipaksa merempat dibumi sendiri.

Sumbangan anda untuk rakyat Gaza & Palestin  sangat diperlukan dalam usaha meringankan penderitaan mereka.

Klik:
www.tabunggaza.com

ATAU menerusi

Akaun Maybank

Tabung Kemanusiaan MAPIM (Dana MAPIM):
5622 6354 0066

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini
https://t.me/MapimMalaysia

Related Articles

Back to top button