KerohanianSemasa

Arafah, Muzdalifah dan Mina tempat wajib jemaah Haji

‘Panggilan Haji’ sudah pastinya kita akan mendengar beberapa nama tempat yang sudah menjadi kebiasaan untuk kita dengar.

Arafah, Mina dan Mudzalifah merupakan antara tempat yang wajib dijejaki bagi mereka yang ingin menunaikan rukum Islam yang ke-5 iaitu menunaikan Haji.

Namun adakah kita tahu dan sedar akan kenapa perlunya jemaah Haji datang ke tiga tempat ini?

Arafah

Pada tanggal 9 Zulhijjah, jemaah Haji melakukan wukuf di Arafah. Mereka berkumpul di Bukit Arafah dari tengah hari hingga matahari terbenam. Ini merupakan bagian terpenting dari ibadah Haji, di mana jemaah berdoa, berzikir, memohon ampunan dan menguatkan hubungan dengan Allah SWT.

Lautan jemaah di Padang Arafah. Kredit foto: Berita Harian

Wukuf merupakan salah satu rukun Haji yang penting dilakukan setelah Ihram. Setiap Muslim yang ingin menjalankan ibadah Haji harus memahami bahwa wukuf adalah rukun yang tidak boleh dilewatkan.

Di Padang Arafah, Nabi Adam memulai fasa baru dalam kehidupan setelah taubatnya diterima dan tempat ini juga menjadi pertemuan Nabi Adam dengan isterinya, Hawa, setelah terpisah selama ratusan tahun akibat pelanggaran terhadap larangan Allah SWT.

Jemaah Haji perlu memanfaatkan sepenuhnya Hari Arafah yang merupakan kemuncak haji, selaras sabda Nabi Muhammad SAW,  “Al-hajju Arafah (haji itu wukuf di Arafah)”.

Muzdalifah

Setelah wukuf di Arafah, jemaah haji menuju Muzdalifah saat matahari terbenam. Di Muzdalifah, mereka menghabiskan malam dengan berdoa, berzikir, dan mengumpulkan batu untuk melempar jumrah di Mina. Jemaah juga melaksanakan salat Maghrib dan Isya’ secara berjamaah di sini.

Jemaah haji sedang mencari batu dalam gelap bersuluhkan lampu pemicit.

Mina

Pada tanggal 10 Zulhijjah, jemaah haji menuju ke Mina dari Muzdalifah. Di Mina, mereka melaksanakan ibadah melempar jumrah. Ibadah ini melibatkan melempar tujuh batu ke tiga tiang setan yang melambangkan godaan yang dihadapi oleh Nabi Ibrahim a.s.

Jemaah haji ketika melontar jamrah.
Kredit foto: AFP

Setelah melempar, jemaah Haji memotong atau mencukur rambut mereka sebagai tanda penyelesaian beberapa bagian dari ibadah haji.

Setelah selesai melakukan urutan di atas, jemaah haji dapat kembali ke Mekah untuk melaksanakan ibadah tambahan seperti tawaf wada’ (tawaf perpisahan) sebelum akhirnya meninggalkan Mekah.

Adalah penting bagi jemaah haji untuk mengikuti arahan dan petunjuk dari pihak kerajaan Arab Saudi serta petugas haji untuk menjalani proses ibadah dengan baik dan tertib.Mari melaksanakan ibadah korban 2023/1444H bersama MAPIM Malaysia.

Mengapa MAPIM Malaysia?

✅ Haiwan ternak yang berkualiti dan terpilih.
✅ Antara harga termurah dipasaran
✅ Reputasi MAPIM yang dipercayai.
✅ Memudahkan urusan anda dari mula sampai akhir.

Ibadah korban adalah Sunat Muakkad iaitu sunat yang DI TUNTUT bagi umat Islam mengerjakannya.

Dengan izin Allah, ibadah korban yang dilakukan dengan penuh ketakwaan dan keikhlasan akan mendapat ganjaran besar yang berlipat ganda dari Allah SWT.

“Pada setiap helai bulunya itu kita akan memperoleh satu kebaikan.”  
(HR. Ahmad dan Ibnu Majah)

Sertai ibadah korban bersama MAPIM Malaysia, layari  www.ibadahqurban.com

ATAU

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016. 

Ikuti update terkini
https://t.me/MapimMalaysia

 

Related Articles

Back to top button