PalestinSemasa

AS bekerjasama dengan negara Arab untuk bina semula Gaza — Biden

Presiden AS Joe Biden memberitahu CNN bahawa dia sedang bekerjasama dengan negara Arab yang bersedia untuk membina semula Gaza dan membantu peralihan kepada penyelesaian dua negara, berikutan perang israel ke atas Gaza yang terkepung.

Biden juga secara terbuka memberi amaran kepada israel buat pertama kali bahawa AS akan berhenti membekalkan senjata jika tentera israel melakukan pencerobohan besar-besaran ke atas Rafah, sebuah bandar di selatan Gaza.

“Saya menjelaskan dengan jelas bahawa jika mereka pergi ke Rafah…, saya tidak membekalkan senjata yang telah digunakan untuk menangani Rafah, untuk menangani masalah itu,” kata Biden.

Beliau juga mengakui senjata AS telah digunakan oleh israel untuk membunuh orang awam di Gaza, di mana israel telah melancarkan serangan selama tujuh bulan yang setakat ini telah membunuh 34,789 rakyat Palestin, kebanyakannya orang awam.

israel minggu ini menyerang Rafah, di mana lebih 1.5 juta rakyat Palestin telah mencari perlindungan.

Seorang pegawai kanan AS, bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan, berkata Washington telah menyemak dengan teliti penghantaran senjata yang mungkin digunakan di Rafah dan akibatnya menghentikan penghantaran yang terdiri daripada 1,800 bom 2,000 paun dan 1,700 bom 500 paun.

SUMBER : TRT World

 

Related Articles

Back to top button