PalestinSemasa

Pakar perubatan temui 49 mayat dari kubur besar baru di hospital al-Shifa Gaza

Pekerja kesihatan Gaza menemui sekurang-kurangnya 49 mayat di hospital al-Shifa. Seorang pegawai perubatan dan pihak berkuasa Gaza berkata, penemuan terbaru itu berada di kemudahan yang sebelum ini diserbu oleh tentera Israel.

Motassem Salah, ketua jabatan kecemasan di al-Shifa, memberitahu wartawan bahawa kubur besar ketiga ditemui di dalam hospital ini pada hari Rabu.

Pejabat media kerajaan berkata dalam satu kenyataan berasingan bahawa sekurang-kurangnya 49 mayat telah ditemui dari tapak di premis al-Shifa.

Kenyataan itu menuduh Israel membunuh di dalam dan di luar hospital, tanpa menawarkan maklumat lanjut mengenai mayat yang ditemui pada hari Rabu.

Tentera Israel tidak segera mengulas.

Tentera Israel telah berulang kali mensasarkan al-Shifa, hospital terbesar wilayah Palestin, dan kemudahan perubatan lain dalam peperangannya..

Israel menuduh pejuang Palestin menggunakan hospital sebagai pusat arahan dan menahan tebusan yang diculik pada 7 Oktober. Hamas menafikan tuduhan itu.

Rakaman AFP dari Hospital al-Shifa menunjukkan sekurang-kurangnya sedozen mayat dibalut dengan beg plastik hitam.

Berdiri di hadapan runtuhan hospital yang musnah akibat pertempuran dua minggu pada Mac, Salah berkata beberapa mayat telah reput.

Bulan lalu, kira-kira 30 mayat dilaporkan ditemui tertimbus di dua kubur lain di halaman hospital.

Selepas serangan Israel pada Mac, Pertubuhan Kesihatan Sedunia berkata al-Shifa telah menjadi abu dengan banyak mayat.

Tentera Israel memerangi pejuang Palestin di hospital walaupun pesakit telah terperangkap di sana.

Tentera berkata sepanjang pertempuran itu, 200 pejuang terbunuh dan ratusan lagi ditahan. Agensi Pertahanan Awam Gaza melaporkan sekurang-kurangnya 300 syahid dalam pertempuran dua minggu itu.

Pada hari Rabu, pejabat media berkata pekerja kesihatan terus mendedahkan mayat dari kompleks itu.

Setakat ini 520 mayat telah ditemui daripada tujuh kubur besar yang ditemui di tiga hospital berbeza di seluruh Gaza dalam beberapa minggu kebelakangan ini, kata pejabat media.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button