PalestinSemasa

‘Tentera Israel belasah kami’: Budak Palestin yang dibebaskan cerita pengalaman pahit dalam penjara

Osama Nayef Osama Marmash, salah seorang daripada 39 rakyat Palestin yang baru-baru ini dibebaskan oleh Israel sebagai sebahagian daripada perjanjian pertukaran semasa jeda kemanusiaan dengan Hamas, bercakap mengenai penderitaan rakyat Palestin di dalam penjara Israel.

Marmash, 16, yang berasal dari Nablus di Tebing Barat, berkata dia telah ditahan lima bulan lalu.

“Tawanan Palestin di penjara Israel mengetahui tentang perjanjian pertukaran pada hari Jumaat, selepas pembebasan beberapa orang,” katanya kepada Anadolu pada Ahad.

“Saya bangun pagi, membasuh muka dan membaca al-Quran sebelum tentera Israel mula merayau-rayau di sel tahanan untuk memanggil nama mereka yang dibebaskan, kerana nama saya termasuk dalam kalangan mereka,” katanya.

“Sejak lapan pagi, kami telah menunggu dalam kesejukan sehingga Palang Merah datang membawa kami dari Penjara Ofer. Setiap minggu, mereka (tentera Israel) datang untuk memukul kami, dan mereka mengambil semua pakaian kami, selimut dan tilam.”

Dia berkata tentera Israel memberi setiap tawanan selimut yang sangat nipis. Dia menunjukkan sepanduk Briged Al Qassam, sayap bersenjata kumpulan Hamas Palestin, yang dia pakai di lehernya kerana kesejukan yang melampau.

Marmash teringat tentera Israel pernah mencurahkan air ke atas tawanan walaupun dalam cuaca sejuk, sambil menegaskan bahawa makanan yang diperuntukkan kepada tawanan adalah sangat sedikit. 

“Mereka memberi kami dua beg roti sehari, dan kami lapan orang,” katanya.

Dia memuji Briged Al Qassam, berkata, “Semoga Allah merahmati para syuhada dan menyembuhkan yang cedera.”

Jeda kemanusiaan selama empat hari yang ditengahi oleh Qatar, Mesir dan AS berkuat kuasa pada hari Jumaat, menghentikan sementara serangan Israel ke atas Gaza. Israel melancarkan kempen ketenteraan besar-besaran di Gaza berikutan serangan rentas sempadan oleh Hamas pada 7 Oktober.

Ia telah membunuh sekurang-kurangnya 14,854 rakyat Palestin, termasuk 6,150 kanak-kanak dan lebih 4,000 wanita, menurut pihak berkuasa kesihatan Palestin di kawasan yang dikepung itu. Angka kematian rasmi Israel, sementara itu, berjumlah 1,200.

SUMBER: AA

 

Related Articles

Back to top button