PalestinSemasa

AS kritik israel atas usaha usir rakyat Palestin dari Gaza

Dua menteri Israel menolak kritikan AS terhadap gesaan mereka untuk mengusir warga Palestin dari Gaza yang terkepung di tengah-tengah serangan tentera yang ganas di kawasan yang dikepung itu.

Menteri Kewangan sayap kanan Bezalel Smotrich berkata 70 peratus rakyat Israel menyokong “penyelesaian kemanusiaan” untuk menggalakkan penghijrahan rakyat Palestin.

Bagi pihaknya, Menteri Keselamatan Negara sayap kanan Itamar Ben-Gvir berkata kerajaan Israel “akan melakukan yang terbaik untuk Negara Israel,” merujuk kepada gesaannya untuk mengosongkan Gaza daripada penduduknya.

“Saya amat menghargai Amerika Syarikat, tetapi dengan segala hormatnya, kami bukan bintang di bendera Amerika,” tulis Ben-Gvir di akaun X nya.

Washington menolak apa yang disebutnya kenyataan “tidak bertanggungjawab” oleh menteri Israel tentang mengusir rakyat Palestin dari Gaza.

“Amerika Syarikat menolak kenyataan baru-baru ini daripada menteri Israel Bezalel Smotrich dan Itamar Ben-Gvir yang menyokong penempatan semula penduduk Palestin di luar Gaza,” kata Jurucakap Jabatan Negara Matthew Miller dalam satu kenyataan.

“Retorik ini menghasut dan tidak bertanggungjawab,” tambahnya.

SUMBER : TRT World

 

Related Articles

Back to top button