PalestinSemasa

Kereta kebal israel sasarkan kenderaan PBB di Gaza, bunuh pegawai India 

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah memberikan butiran lanjut mengenai serangan maut ke atas konvoi PBB di Gaza yang terkepung, mengatakan sebuah kereta kebal israel menyerang kenderaan PBB yang ditanda dengan jelas, membunuh seorang pegawai keselamatan dari India dan mencederakan seorang pegawai keselamatan dari Jordan.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu memaklumkan tembakan dari kereta kebal israel mengenai belakang kenderaan PBB berwarna putih yang dalam perjalanan ke hospital Eropah di bandar Rafah di selatan Gaza, kata timbalan jurucakap PBB Farhan Haq pada Selasa.

Beliau memberitahu pemberita bahawa Jabatan Keselamatan dan Keselamatan PBB, yang menggaji dua kakitangan itu, telah menubuhkan panel penyiasat dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sedang berbincang dengan pihak berkuasa israel.

israel menimbulkan kemarahan antarabangsa bulan lalu kerana membunuh tujuh pekerja bantuan di Gaza dengan beberapa siri serangan dron yang mensasarkan kenderaan mereka, yang juga ditanda dengan jelas.

Haq mengenal pasti kakitangan PBB yang terbunuh sebagai Waibhav Anil Kale. Beliau adalah pekerja antarabangsa pertama Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang terbunuh dalam perang semasa di Gaza.

Pada halaman LinkedInnya, Kale berkata dia meninggalkan tentera India pada Julai 2022 dan kemudian bekerja untuk Amazon sebagai pengurus program sehingga Jun 2023. Dia menyertai PBB pada April sebagai pegawai penyelaras keselamatan. Media India berkata dia berusia 46 tahun dan bersara sebagai kolonel tentera.

Kementerian Luar Negeri Jordan mengenal pasti kakitangan PBB yang cedera sebagai Yara Dababneh dan berkata sebuah pesawat tentera Jordan akan menerbangkannya dari Baitulmaqdis ke Amman untuk rawatan di Al-Hussein Medical City, sebuah kompleks perubatan tentera.

“Dia sedang menerima rawatan perubatan,” kata Haq. “Kami percaya bahawa dia akan selamat.”

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button