PalestinSemasa

AS menentang pengiktirafan Palestin oleh Ireland, Norway, Sepanyol

Rumah Putih berkata ia menentang “pengiktirafan unilateral” negara Palestin selepas Ireland, Norway dan Sepanyol mengumumkan mereka akan menjalin hubungan, tetapi memberi amaran kepada Israel agar tidak menahan dana kepada Pihak Berkuasa Palestin [PA] sebagai tindakan balas.

Presiden Joe Biden sebelum ini mempunyai rekod menyokong penyelesaian dua negara, kata penasihat keselamatan negaranya, Jake Sullivan, kepada pemberita pada hari Rabu.

“Beliau juga menekankan rekod bahawa penyelesaian dua negara harus dilakukan melalui rundingan terus melalui parti, bukan melalui pengiktirafan unilateral,” katanya.

Beliau berhenti daripada mengkritik keputusan untuk mengiktiraf secara rasmi Negara Palestin oleh tiga negara Eropah, semua sekutu rapat Amerika Syarikat.

“Setiap negara berhak membuat penentuan sendiri, tetapi pendirian AS mengenai perkara ini jelas,” kata Sullivan.

Israel telah bertindak balas dengan menarik balik utusan, dengan Perdana Menteri hawkish Benjamin Netanyahu menuduh negara-negara Eropah menawarkan “ganjaran untuk keganasan.”

Menteri Kewangan Israel berhaluan kanan Bezalel Smotrich memberitahu Netanyahu bahawa dia mahu mengambil tindakan balas termasuk memutuskan perjanjian di mana Norway mengendalikan dana yang ditujukan kepada Pihak Berkuasa Palestin.

Hasil cukai kepada rakyat Palestin

Di bawah perjanjian damai yang diuruskan sebahagiannya oleh Norway pada 1990-an, Israel mengumpul wang hasil untuk Pihak Berkuasa Palestin, yang ada kuasa autonomi terhad di bahagian Tebing Barat yang diduduki.

Tetapi Israel telah menyekat pemindahan wang sejak selepas serangan 7 Oktober oleh Hamas, yang mentadbir Gaza.

Sullivan berkata bahawa dana harus terus disalurkan kepada Pihak Berkuasa Palestin yang ingin diperkukuhkan oleh pentadbiran Biden dengan harapan ia dapat menguasai Gaza daripada Hamas.

“Saya fikir ia adalah salah dari segi strategik, kerana tanpa dana ia menjejaskan kestabilan Tebing Barat,” kata Sullivan mengenai langkah Israel untuk menghentikan dana.

Netanyahu berikrar untuk tidak menerima kedaulatan Palestin

Biden dan Setiausaha Negara Antony Blinken telah menggalakkan Israel untuk bergerak ke hadapan bagi pembenbetukkan sebuah negara Palestin.

Tetapi Washington juga memveto tawaran Majlis Keselamatan PBB baru-baru ini untuk mengiktiraf Negara Palestin, dengan mengatakan bahawa pengiktirafan hanya boleh datang melalui rundingan yang mengambil kira kepentingan keselamatan Israel.

Tetapi Netanyahu dan barisan menteri dan penasihat pelampaunya secara mutlak menolak penamatan pendudukan Israel ke atas tanah Palestin atau menerima Palestin yang merdeka dan berdaulat.

Pada hari Rabu dia menegaskan semula bahawa kerajaan pelampaunya “tidak akan bersetuju dengan ini.”

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button