PalestinSemasa

israel halang penduduk Palestin di Gaza tunaikan ibadah Haji

Beribu-ribu rakyat Palestin telah dihalang daripada menunaikan haji kerana penguasaan israel di persimpangan Rafah, kata Kementerian Wakaf dan Hal Ehwal Ugama.

“Menghalang beribu-ribu orang di Gaza daripada menunaikan haji adalah jelas melanggar kebebasan beribadat dan undang-undang kemanusiaan antarabangsa,” katanya dalam satu kenyataan pada hari Rabu.

Haji, ziarah ke tapak paling suci Islam di Kaabah di Mekah, adalah salah satu daripada lima rukun Islam. Umat ​​Islam diwajibkan untuk melaksanakannya sekurang-kurangnya sekali seumur hidup jika mereka mempunyai kemampuan untuk melakukannya.

“Ini adalah jenayah perang baharu yang ditambah kepada siri jenayah yang dilakukan oleh pendudukan (israel) terhadap rakyat dan tempat ibadat kita,” kata kementerian itu.

Tentera israel menduduki bahagian Palestin di persimpangan Rafah di sempadan dengan Mesir pada 7 Mei, satu-satunya pintu wilayah itu ke dunia luar yang tidak dikawal oleh israel.

Serangan darat Rafah

Kementerian itu menggesa Mesir dan Arab Saudi untuk menekan israel bagi membolehkan penduduk Gaza menunaikan ibadah haji untuk tahun ini.

israel melancarkan serangan darat pada 6 Mei di Rafah di selatan Gaza, di mana lebih 1.5 juta rakyat Palestin telah berlindung daripada perang Tel Aviv di kawasan tersebut.

Agensi PBB untuk pelarian Palestin (UNRWA) menganggarkan lebih 800,000 orang telah meninggalkan bandar itu sejak permulaan serangan israel.

Lebih tujuh bulan selepas perang israel, kawasan Gaza musnah di tengah-tengah sekatan makanan, air bersih dan ubat-ubatan yang melumpuhkan.

israel dituduh melakukan pembunuhan beramai-ramai di Mahkamah Keadilan Antarabangsa, yang telah mengarahkannya untuk memastikan bahawa pasukannya tidak melakukan tindakan pembunuhan beramai-ramai dan mengambil langkah-langkah untuk menjamin bantuan kemanusiaan diberikan kepada orang awam di Gaza.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button