DomestikSemasa

Banjir Johor: MAIS, JHEIS sumbang lebih RM140,000 kepada mangsa

SHAH ALAM: Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), agensi dan anak syarikatnya serta Jabatan Hal Ehwal Islam Selangor (JHEIS) hari ini menyumbang sebanyak RM141,359 bagi menyantuni mangsa yang terkesan akibat banjir buruk di Johor baru-baru ini.

Setiausaha MAIS, Dr Ahmad Shahir Makhtar berkata daripada jumlah berkenaan, sebanyak RM91,359 diserahkan kepada Majlis Agama Islam Negeri Johor (MAINJ) dalam bentuk tunai dan selebihnya iaitu RM50,000 dalam bentuk 500 kotak makanan asas.

Beliau berkata sumbangan tersebut diserahkan terus kepada MAINJ di Pejabat Daerah Batu Pahat, Bangunan Tunku Mahkota Ibrahim Ismail, Jalan Bakau Chondong, Batu Pahat Johor untuk diagihkan kepada mangsa banjir di sana.

“Sumbangan tersebut adalah tanda solidariti di antara Majlis Agama Islam Negeri-Negeri (MAIN) bagi menyantuni mangsa yang terkesan akibat banjir di samping memenuhi maslahah ummah terutama dalam membantu berkaitan keperluan mangsa bagi meringankan bebanan mereka,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Dalam kenyataan sama, Ahmad Shahir memaklumkan Pengerusi MAIS Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof hari ini turut melancarkan majlis pelepasan konvoi kumpulan MAIS bersama agensi, anak syarikat MAIS dan JHEIS ke Johor bagi menyerahkan sumbangan tersebut.

Seramai 29 orang menyertai konvoi berkenaan terdiri daripada pelbagai agensi dan syarikat di Selangor dengan diketuai oleh Ahmad Shahir.

Pada 8 Januari lepas, MAIS, agensi dan anak syarikat MAIS turut menyumbang sebanyak RM200,000 bagi membantu mangsa banjir di Kelantan dan Terengganu.

BACA JUGA
MAPIM Malaysia terima RM100,000 untuk misi bantuan banjir

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button