DuniaSemasa

Banjir Libya : 24 negara hantar bantuan 

Derna – Kerajaan Perpaduan Nasional Libya mengumumkan lebih 70 pesawat dan lapan kapal yang membawa bekalan bantuan telah tiba selepas banjir dahsyat melanda bahagian timur negara itu.

Sebanyak 24 negara telah menghantar bantuan untuk membantu mangsa bencana di negara Afrika Utara itu, kata satu kenyataan Pasukan Kecemasan dan Tindak Balas Pantas kerajaan pada Ahad.

Türkiye adalah antara yang pertama menyahut seruan membantu Libya.

Minggu lalu, Bulan Sabit Merah Turki menghantar lebih 150 tan bantuan kemanusiaan, termasuk makanan, kit kebersihan, pakaian, topeng, lampu suluh, alat komunikasi, lilin dan bateri.

Daripada dua dozen negara yang menghantar bantuan, Belanda menyediakan $2.1 juta dalam bentuk makanan, perubatan, tempat tinggal, dan sokongan penjagaan perubatan untuk mangsa banjir.

Kenyataan itu juga menyebut bahawa Australia merancang untuk memberikan bantuan $1 juta, manakala Korea Selatan telah memperuntukkan $2 juta untuk usaha kemanusiaan PBB di Libya.

Hampir 4,000 orang terbunuh dalam banjir yang disebabkan oleh Ribut Daniel di Libya pada 10 September, manakala lebih 40,000 telah kehilangan tempat tinggal , menurut angka PBB.

Majlis Tinggi Negara yang berpangkalan di Tripoli di Libya, yang bertindak sebagai senat, menuntut siasatan antarabangsa pada hari Rabu mengenai banjir yang membawa maut.

SUMBER: AA

 

Related Articles

Back to top button