DuniaSemasa

Banjir Libya: Kebanjiran mayat mangsa yang tidak dapat dikenali

Derna – Seorang doktor bertopeng menundukkan badan ke beg mayat hitam, dan memeriksa kaki mayat lelaki di dalamnya. “Mula-mula kita tentukan umur, jantina dan ketinggiannya,” jelasnya.
“Dia tahap pereputan sekarang, kerana air.”

Di tempat letak kereta hospital di Derna di timur Libya, butiran akhir salah seorang mangsa sedang diperiksa dan direkodkan dengan teliti.

Kini pekerjaan itu merupakan suatu tugas yang paling penting di sini, dan salah satu yang paling menyedihkan. Lelaki itu tidak dapat dikenali selepas hampir seminggu di laut. Mayatnya hanyut ke pantai pagi itu.

Pakar mula mencari tanda pengenalan dan mengambil swab DNA. Itu penting sekiranya ada keluarga yang masih hidup untuk menuntutnya.

Lebih 10,000 orang masih hilang secara rasmi, menurut angka dari Pejabat PBB untuk Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan. Bulan Sabit Merah telah mengeluarkan angkanya sendiri.

PBB berkata jumlah kematian setakat ini berjumlah kira-kira 11,300. Jumlah akhir masih tidak jelas – hanya ada satu perkara yang pasti iaitu skala bencana ini sangat besar.

Mohammed Miftah tahu yang keluarganya adalah antara mangsa.
Apabila dia pergi mencari kakaknya dan suaminya di rumah mereka selepas banjir, ia telah dihanyutkan.

Dia tidak mendengar apa-apa berita daripada mereka sejak itu. Dia menunjukkan video yang dirakamnya ketika air deras naik, air coklat mencurah masuk melalui pintu depannya.

Sebuah kereta dibawa oleh arus dan terbabas ke kawasan lapang, menghalangnya.

“Saya melihat kereta turun dan saya keluar berlari,” katanya.

“Saya fikir saya akan mati. Kami dapat melihat jiran kami melambai lampu suluh. Hanya dalam beberapa saat, lampu padam, dan ia telah hilang.
“Itu adalah perkara yang paling sukar.”

Langkah seterusnya ialah memastikan ia digunakan dengan betul dan adil.

Abdullah Bathily, Ketua Misi Sokongan Antarabangsa PBB di Libya, memberitahu BBC Arabic negara itu kini perlu mewujudkan mekanisme yang telus untuk menguruskan semua sumbangan antarabangsanya.

Ini adalah kebimbangan yang timbul daripada cabaran dalam penyelarasan antara kerajaan di Tripoli yang diiktiraf di peringkat antarabangsa, dan kerajaan Libya timur.

Sumber : BBC

Related Articles

Back to top button