BanjirSemasa

Banjir: Tiga masjid utama adakan solat hajat

PUTRAJAYA: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) akan menganjurkan solat hajat berikutan bencana banjir di Kelantan, Terengganu & Pahang.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar dalam kenyataan hari ini berkata solat hajat itu akan diadakan di tiga masjid utama iaitu Masjid Negara di Kuala Lumpur serta Masjid Putra dan Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin.

Beliau berkata pihak Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan juga akan bekerjasama untuk mengadakan solat hajat di masjid dan surau di Wilayah Persekutuan.

Kredit foto Dato’ Setia Dr. Na’im

“Saya berharap seluruh mangsa banjir dan ahli keluarga sentiasa tabah dan sabar dengan ujian ini. Semoga urusan seluruh anggota keselamatan, jentera barisan hadapan, sukarelawan dan semua pihak dipermudah Allah SWT jua”, kata Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar.

Sementara itu, Ketua Pengarah Jakim Datuk Hajah Hakimah Mohd Yusoff berkata bacaan Yasin, solat hajat dan doa selamat di tiga masjid tersebut akan diadakan serentak esok selepas solat maghrib.

“JAKIM turut menjemput dan mengesyorkan semua majlis dan Jabatan Agama Islam Negeri melalui masjid dan surau di seluruh negara untuk sama mengadakan program seumpamanya agar kesatuan usaha dan doa seluruh umat akan menambahkan lagi keberkatan doa“,katanya.

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button