PalestinSemasa

Harapan Haji pasangan Gaza musnah akibat sekatan israel

Pasangan Palestin, Mahmoud dan Fatima Jarghoun menjual barang kemas mereka supaya mereka dapat menunaikan haji ke Mekah — satu perjalanan yang mereka idam-idamkan sejak bertahun-tahun dahulu.

Tetapi dengan tiada jalan keluar dari Gaza, impian mereka telah musnah.

“Kami tinggal di dalam penjara. Tanpa sempadan Rafah, tiada jalan masuk dan tiada jalan keluar,” kata Mahmoud Jarghoun, 67, merujuk kepada lintasan ke Mesir yang telah ditutup sejak Israel merampasnya pada Mei semasa perang Gaza. 

Jarghoun berkata kekecewaan yang mendalam kerana tidak dapat menunaikan haji telah menambahkan lagi kesakitan akibat perang, bercakap di rumahnya yang hancur di Khan Younis, di mana lantai dipenuhi runtuhan dan batu.

“Malangnya, kami kehilangan rumah kami,” katanya, menganggarkan kos pembaikan kira-kira $20,000. “Kemudian berlaku penutupan sempadan dan kita tidak boleh pergi haji, kita tidak boleh pergi ke sana. Ia dua pukulan sekali gus,” katanya.

“Pedihnya peperangan, pedihnya kehancuran, pedihnya pengepungan dan pedihnya tidak dapat pergi haji.”

Haji adalah salah satu daripada lima kewajipan asas seorang Muslim dan setiap mukmin yang berkemampuan hendaklah menunaikan haji sekurang-kurangnya sekali dalam seumur hidupnya. 

Rakyat Palestin biasanya menunggu giliran mereka selama bertahun-tahun selepas mendaftarkan nama mereka dengan pihak berkuasa Palestin.

Jarghoun berkata mereka telah menunggu hampir 18 tahun.

Beliau menambah, “Saya telah menjual segala-galanya dalam simpanan kami, supaya kami dapat melaksanakan tugas ini. Kami berada di penghujung hayat kami. Malangnya, sempadan ditutup, menutup dengannya semua harapan kami untuk melaksanakan tugas ini”.

Fatima Jarghoun, 65, berkata pasangan itu sangat gembira apabila nama mereka diluluskan untuk menunaikan haji.

“Tetapi pada akhirnya, semua impian kami hilang. Kami sangat, sangat kecewa”, katanya.

Israel telah mengepung dan memusnahkan sebahagian besar Gaza sejak melancarkan serangan tidak berperikemanusiaan yang membunuh lebih 37,000 orang di Gaza, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak menurut kementerian kesihatan wilayah Palestin.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button