DomestikSemasa

Bantuan helikopter sedia digerakkan ke Sarawak bagi persediaan banjir

Oleh : Noorielyana – Wartawan Pelatih Ummah Today 

KUCHING : Bagi persediaan menangani bencana banjir, helikopter dari pangkalan udara Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) di Subang, Selangor bersedia untuk dihantar ke Sarawak.

Menurut Pengarah JBPM Sarawak Datuk Khirudin Drahman, organisasinya kini mempunyai sebuah helikopter yang berpangkalan di Miri yang disediakan untuk dihantar ke tempat yang memerlukan.

Beliau berkata, bagi menjalankan operasi menyelamat dan membekalkan makanan ke lokasi terpencil semasa bencana banjir, perkhidmatan helikopter amat diperlukan.

Menurut Khirudin, setiap kemudahan pemindahan sementara (PPS) juga telah dibekalkan dengan makanan yang boleh bertahan selama tujuh hari selain makanan yang dihantar menggunakan helikopter.

Mengulas tindakan hari ini, beliau menyatakan ujian itu dilakukan bagi memastikan anggota mengenali persekitaran mereka dan aset air JBPM dapat bertindak balas dengan segera sekiranya diperlukan.

Sebelum ini dinyatakan oleh Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) Muhammad Helmi Abdullah bahawa fasa Peralihan Monsun negara dijangka bermula pada 3 Oktober dan berlangsung sehingga November.

Wilayah negara ini akan menyaksikan angin lemah dari pelbagai arah semasa fasa peralihan monsun, untuk kejadian ribut petir yang biasanya membawa kepada hujan lebat dan angin kuat dalam tempoh yang singkat.

Kejadian ini berlaku di kebanyakan negeri di pantai barat dan pedalaman semenanjung, Sabah barat, dan Sarawak tengah, pada lewat petang dan awal pagi.

Related Articles

Back to top button