Semasa

Beberapa negeri mencatatkan IPU tidak sihat

Orang ramai dinasihatkan untuk mengambil langkah berjaga-jaga ekoran jerebu

SEREMBAN – Dalam satu pengumuman, Jabatan Kesihatan Negeri, Negeri Sembilan (JKNNS) telah memberikan nasihat kepada orang awam, terutamanya golongan yang berisiko tinggi, untuk meningkatkan kesedaran terhadap tahap kualiti udara di kawasan masing-masing serta mengambil langkah-langkah pencegahan untuk mengurangkan kesan kesihatan akibat cuaca jerebu. Datuk Dr Harlina Abdul Rashid, yang merupakan pengarah JKNNS, telah menjelaskan bahawa nasihat ini juga merangkumi pengelakan aktiviti fizikal di luar bangunan untuk mengurangkan risiko pendedahan kepada udara yang tidak sihat. Beliau juga menekankan keserasian nasihat ini dengan panduan yang terdapat dalam Pelan Tindakan Jerebu Kebangsaan, yang mengesyorkan penangguhan aktiviti fizikal di luar bangunan apabila bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) melebihi 100.

Dr Harlina di dalam ucapan beliau menasihatkan agar individu lebih kerap berada di dalam bangunan dan jika terpaksa berada di luar, mereka perlu menggunakan penutup hidung dan mulut yang sesuai. Selain itu, penting untuk minum air kosong walaupun tidak merasa dahaga, dengan sekurang-kurangnya lapan gelas sehari, bagi mengekalkan tahap hidrasi badan. Ia adalah penting, kata beliau, untuk ibu bapa sentiasa mengawasi kesihatan anak-anak kecil dan mereka yang menghidap penyakit pernafasan dan jantung, kerana mereka lebih mudah terjejas akibat pendedahan kepada jerebu.

Selain itu, Dr Harlina juga menasihatkan individu yang mengalami gejala seperti batuk, selsema, asma, sakit mata, dan jangkitan paru-paru agar mendapatkan rawatan di fasiliti kesihatan dengan segera untuk mengelakkan kesan lebih teruk. Bagi mendapatkan maklumat lanjut mengenai langkah-langkah pencegahan untuk mengurangkan kesan kesihatan akibat jerebu, orang awam boleh melayari laman sesawang Kementerian Kesihatan.

Menurut maklumat terkini daripada laman sesawang Sistem Pengurusan Indeks Pencemaran Udara Malaysia (APIMS) hingga pukul 8 pagi tadi, beberapa kawasan di negara ini merekodkan IPU yang tidak sihat, termasuk di Nilai dekat sini, dengan bacaan semasa mencapai 148

Related Articles

Back to top button