Covid19Semasa

Sinovac akan dijual ke pasaran swasta bermula Ogos

Vaksin akan menjadi lebih mudah

Kuala Lumpur : Vaksin Sinovac akan mula dijual oleh pihak swasta bermula pada bulan Ogos ini. Satu garis panduan berkenaan penjualan dan harga siling vaksid akan ditetapkan menurut Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) Khairy Jamaluddin.

Beliau menambah, Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 (JKJAV) akan bermesyuarat minggu depan berhubung penetapan harga siling untuk pasaran swasta.

“Harga siling itu bagi memastikan vaksin tidak dijual dengan harga terlalu tinggi,” katanya dalam sidang media perkembangan PICK bersama Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba, di sini hari ini.

Khairy turut memaklumkan Pharmaniaga Bhd sudah selesai membekalkan vaksin COVID-19 Sinovac kepada kerajaan Persekutuan di bawah PICK.

“Bekalan sudah selesai dihantar kepada kerajaan Persekutuan dan sebab itu Sinovac akan diberi dalam kuantiti yang kurang dalam program PICK,” katanya.

Pharmaniaga memberitahu, ia membekalkan sebanyak 12 juta dos vaksin COVID-19 Sinovac kepada kerajaan untuk PICK dan kelompok dos terakhir dibekalkan pada 21 Julai, iaitu empat setengah bulan lebih awal daripada jadual kontrak asal.

Kontrak pembekalan Pharmaniaga kepada kerajaan adalah membekalkan sebanyak 12 juta dos vaksin COVID-19 Sinovac secara pengisian dan pembotolan dalam tempoh tujuh bulan iaitu antara Mei dan November 2021.

Menurut Khairy, sebagaimana dipersetujui sebelum ini, kerajaan Persekutuan akan memiliki stok vaksin yang mencukupi untuk PICK terlebih dahulu, sebelum penjualan vaksin dibuka untuk sektor swasta.

Tambahnya lagi, Pharmaniaga akan menjual vaksin Sinovac kepada pasaran swasta bermula Ogos.

— BERNAMA

Related Articles

Back to top button