SemasaSyria

Beberapa terkorban dalam pertempuran SDF dengan pejuang di Syria

DEIR AZ ZOR: Pertempuran di timur Syria antara pejuang puak Arab dan pejuang Kurdish yang disokong Amerika Syarikat (AS) telah menyebabkan beberapa orang, termasuk orang awam, maut dan lain-lain cedera, kata aktivis pembangkang dan media pro-kerajaan yang dipetik AlJazeera.

Kredit Al Jazeera

Pertempuran, yang berterusan pada Rabu, adalah antara yang terburuk dalam beberapa tahun di rantau ini di sepanjang sempadan dengan Iraq, di mana beratus-ratus tentera AS telah berpangkalan sejak tahun 2015 untuk membantu dalam memerangi kumpulan bersenjata ISIL (ISIS).

Pertempuran pertama kali tercetus pada Isnin, sehari selepas Pasukan Demokratik Syria (SDF) yang disokong oleh AS, Kurdish, menahan komander dan beberapa anggota Majlis Tentera Deir Az Zor, sebuah kumpulan yang telah bersekutu dengan SDF, di satu perjumpaan yang dijemput di kota timur laut Hassakeh.

Syrian Observatory for Human Rights yang berpangkalan di Britain yang juga pemantau perang pihak pembangkang melaporkan bahawa 10 suku Arab dan 3 pejuang SDF terbunuh dalam pertempuran di kampung Hrejieh dan Breeha.

Seorang lagi aktivis kolektif yang membuat liputan berita di rantau ini, Deir EzZor 24, berkata 8 orang awam, termasuk seorang kanak-kanak lelaki berusia 9 tahun, terbunuh di kampung Hrejieh, di mana berlakunya pertempuran paling sengit. Tiga belas pejuang dari suku Arab juga terbunuh, katanya.

Stesen radio Sham FM pro-kerajaan berkata 10 orang terbunuh di Hrejieh dan Breeha dan berpuluh-puluh orang awam turut cedera.

BACA JUGA
MAPIM-JAKIM bekerjasama untuk Misi Bantuan Pasca Bencana Turkiye & Syria

 

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button