DuniaSemasa

#SaveRayan, kanak kanak berusia lima tahun terperangkap di dalam perigi

MAGHRIBI : Tular di media sosial baru-baru ini apabila seorang kanak-kanak yang berusia 5 tahun terperangkap di dalam perigi sedalam lima meter sejak selasa lalu.

Kanak-kanak lelaki berusia lima tahun itu, yang hanya dikenali dengan nama pertamanya, Rayan, terjatuh ke dalam perigi di bandar bukit utara Chefchaouen, Maghribi.

Memetik kata-kata ibu Rayan kepada yang tular di Twitter, beliau meminta supaya rakyat Maghribi mendoakan keselamatan anaknya yang terperangkap dan berjaya dikeluarkan dengan secepat mungkin.

Bapa kanak-kanak itu, Khalid Agoram, berkata dia telah menghabiskan masa berjam-jam mencari anaknya Rayan pada hari Selasa sebelum menyedari dia terjatuh ke dalam perigi.

Pasukan penyelamat telah menggali lubang selari dengan kedalaman 31 meter dalam usaha untuk menyelamatkan budak itu dan juga berjaya menurunkan kamera CCTV untuk berkomunikasi dengan Rayan.

Dengan kedalam 32 meter, perigi itu hanya berkeluasan sekecil 45cm pada permukaan perifi dan semakin mengecil sehingga 20cm pada dasar perigi tersebut telah menyukarkan lagi usaha pasukan penyelamat untuk melakukan operasi menyelamatkannya.

Bagaimanapun usaha menyelamat terhenti buat seketika pada hari Jumaat berikutan kebimbangan mengenai kestabilan tanah, mencetuskan kebimbangan dalam kalangan mereka yang berharap untuk segara menyelamatkannya.

Lebih menyahat hati, kawasan berbukit di sekitar Chefchaouen sangat sejuk pada musim sejuk dan walaupun makanan telah diturunkan kepada Rayan dikhuatiri dalam keadaan takut Rayan tidak menjamah makanan yang diberi kepadanya.

Dia juga telah dibekalkan dengan air dan oksigen menggunakan tiub.

Pasukan penyelamat telah bekerja sepanjang malam menggunakan jentolak untuk  menggali lubang bersebelahan dengan kawasan di mana Rayan terperangkap. Sebaik sahaja mereka mencapai kedalaman yang sama dengan telaga, penyelamat boleh mula menggali secara mendatar untuk menyelamatkannya.

Kakitangan perubatan dan sebuah helikopter telah bersiap sedia untuk membawa Rayan ke hospital berdekatan sekiranya operasi menyelamat berjaya.

Hashtag #SaveRayan telah dimulakan di media sosial di mana ribuan orang mendoakan agar Rayan berjaya diselamatkan.

Related Articles

Back to top button