SemasaSyria

Bekalan makanan ke Syria dikurangkan kerana masalah kewangan

ROME: UN World Food Programme (WFP) yang menghadapi masalah kewangan mengumumkan bahawa mereka akan terpaksa mengurangkan bantuan makanan kepada 2.5 juta rakyat Syria pada bulan hadapan.

Keputusan itu akan dilaksanakan sekiranya mereka tidak menerima sekurang-kurangnya $180 juta dalam bentuk sumbangan untuk membiayai program-program tersebut hingga akhir tahun ini.

“Pengurangan lebih lanjut dalam saiz catuan adalah mustahil, satu-satunya penyelesaian kami adalah mengurangkan bilangan penerima,” kata Pengarah WFP Syria, Kenn Crossley dalam satu kenyataan.

Aktivis RescueSyria menghantar kotak bantuan makanan terus ke khemah para pelarian Syria

“Orang-orang yang kami bantu telah melalui penderitaan akibat konflik, melarikan diri dari rumah, kehilangan ahli keluarga dan mata pencarian mereka. Tanpa bantuan kami, penderitaan mereka akan semakin teruk,” katanya.

WFP kini membantu 5.5 juta orang di Syria. Tanpa pemotongan drastik ini, agensi tersebut mengatakan mereka akan kehabisan makanan sepenuhnya menjelang bulan Oktober.

Selepas lebih satu dekad konflik, krisis ekonomi yang meruncing, dan siri gempa bumi yang mematikan pada bulan Februari, ramai penduduk Syria kini bergelut dengan kehidupan yang sukar.

WFP berkata, bahkan mereka yang menerima bantuan makanan secara berkala juga menghadapi kesukaran dalam menangani situasi ini.

Aktivis MAPIM Malaysia, Heliza Helmi dan Hazwani Helmi edar makanan kepada pelarian di Syria

Secara keseluruhannya, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengatakan 15.3 juta orang atau 70% daripada penduduk memerlukan beberapa bentuk bantuan kemanusiaan.

Lebih separuh daripada populasi tidak terjamin makanan, dan kekurangan zat makanan serta kanak-kanak terbantut mencapai tahap yang tidak pernah berlaku sebelum ini.

Pada hari Rabu dan Khamis, Kesatuan Eropah akan menjadi tuan rumah persidangan peringkat menteri di Brussels yang memberi tumpuan kepada ‘Menyokong masa depan Syria dan rantau ini.’

Persidangan itu bertujuan untuk menghidupkan semula sokongan politik dan kewangan antarabangsa untuk rakyat Syria di negara mereka dan di negara tuan rumah.

BACA JUGA
MAPIM Malaysia nekad bantu Ummah dalam & luar negara

MAPIM Malaysia menjemput sahabat peduli Ummah untuk sama menjayakan Misi Bantuan Kemanusiaan Syria. Justeru berikut bantuan terdesak yg diperlukan:

– RM250 bantuan selimut
– RM600 saham wakaf rumah pelarian
– RM500 bantuan ubat-ubatan
– RM250 bantuan food pack 1 bulan
– RM250 bantuan alat pemanas
– RM500 wakaf saham bina sekolah #40
– RM500 bantuan kitchen/kilang roti MAPIM
____
2 CARA MENYUMBANG
KE DANA BANTUAN KECEMASAN
MISI RESCUE SYRIA (MAPIM)
_____
1. Saudara yg prihatin boleh terus menyumbang melalui bank pilihan secara online (FPX):

INFAQ SEKARANG ▶️ www.rayuansyria.com

ATAU

2. Salurkan Sumbangan
Menerusi Maybank
SYRIA EMERGENCY APPEAL (DANA MAPIM)
Akaun No : 562834636987

Related Articles

Back to top button