DuniaSemasa

Berbasikal merentasi enam negara bergolak untuk belajar di Universiti Al-Azhar Mesir

Seorang pelajar telah berbasikal sejauh 4,000km merentasi Afrika Barat, menahan penahanan dan terik matahari demi mendapatkan tempat di universiti impiannya.

Mamadou Safayou Barry berlepas dari Guinea ke Al-Azhar Mesir pada Mei, dengan harapan dia akan diterima.

Lelaki berusia 25 tahun itu berbasikal selama empat bulan melalui negara-negara yang dikuasai militan dan dilanda rampasan kuasa.

Dia memberitahu BBC dia sangat… sangat gembira kerana diberi biasiswa apabila dia akhirnya tiba di Kaherah.

Bapa kepada seorang anak itu berkata walaupun dia tidak mampu membayar kursus Pengajian Islam di Al-Azhar, atau penerbangan ke Mesir, reputasi universiti itu mendorongnya untuk mengambil peluang dalam pengembaraan epik melalui Mali, Burkina Faso, Togo, Benin, Niger dan Chad.

Al-Azhar adalah salah satu pusat pembelajaran Islam Sunni yang paling berpengaruh di dunia. Ia juga salah satu yang tertua, telah diasaskan pada tahun AD670.

Encik Barry bertolak dari rumahnya dengan niat untuk menuntut ilmu tetapi mengalami kesukaran di beberapa negara yang dilaluinya.

Di Mali, Burkina Faso dan Niger, serangan militan terhadap orang awam kerap berlaku dan rampasan kuasa baru-baru ini telah menyebabkan ketidakstabilan politik.

“Untuk mengembara melalui negara-negara ini sangat sukar kerana mereka tidak mempunyai keselamatan pada masa ini,” katanya.

“Mereka mempunyai begitu banyak masalah dan orang di sana sangat takut – di Mali dan Burkina Faso orang memandang saya seperti seorang yang jahat. Di serata tempat saya melihat tentera dengan senjata besar,” kata Encik Barry.

Dia berkata dia telah ditangkap dan ditahan tiga kali tanpa sebab yang kukuh – dua kali di Burkina Faso dan sekali di Togo.

Bagaimanapun, nasib Encik Barry berubah apabila dia sampai ke Chad. Seorang wartawan menemu bual Encik Barry dan menyiarkan kisahnya dalam talian, mendorong beberapa dermawan yang baik untuk membiayai penerbangan ke Mesir untuknya.

Ini bermakna dia berjaya mengelak berbasikal melalui Sudan, yang sebahagiannya kini merupakan zon perang.

Pada 5 September, beliau akhirnya tiba di Kaherah. Keazamannya menyebabkan beliau bertemu dengan Dekan pengajian Islam, Dr Nahla Elseidy. Selepas bercakap dengan Encik Barry, Dr Elseidy menawarkannya tempat dalam kursus Pengajian Islam Al-Azhar, dengan biasiswa penuh.

Dekan itu menulis di saluran media sosialnya bahawa universiti itu berminat untuk menawarkan pengetahuannya kepada pelajar di seluruh dunia dan falsafah ini bukan sahaja meliputi pelajar di Mesir tetapi juga meluas ke luar negara. Al-Azhar menerima pelajar dari semua negara, menjaga mereka , dan menawarkan mereka hibah.

Encik Barry berkata dia “sangat, sangat gembira” menerima biasiswa itu.

“Saya tidak dapat memberitahu anda betapa gembiranya saya. Saya bersyukur kepada Tuhan,” katanya.

Encik Barry menambah bahawa ujian ekspedisinya telah lama dipadamkan oleh kegembiraan kerana dapat gelaran sebagai pelajar al-Azhar.

 

Sumber  : BBC

 

Related Articles

Back to top button